Români păcăliți prin schema cadastrului gratuit! Cât li se cere proprietarilor pentru lucrările decontate de la bugetul de stat

0
Români păcăliți prin schema cadastrului gratuit! Cât li se cere proprietarilor pentru lucrările decontate de la bugetul de stat

Succesul pe care l-au obținut fermierii români privind cadastrarea gratuită a terenurilor agricole aflate în proprietate este umbrită de cei care au găsit o modalitate inedită de a ocoli legea. În județul Alba unui fermier i s-a solicitat să achite 200 lei/ha pentru cadastrarea terenului agricol, motivația fiind că această lucrare ar include cheltuieli suplimentare care nu sunt acoperite de suma oferită de Guvernul României.

 

Cazul fermierului din Alba i-a fost adus la cunoștință președintelui Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România, Laurențiu Baciu, care a primit și documentele aferente pentru a demonstra faptul că o anumită categorie de ”cadastriști” a înțeles greșit acest demers.

 

Am primit ieri un mesaj, după aceea și dovezi de la un fermier din județul Alba care reclama faptul că cei care le fac cadastru le cer bani. Astfel mi-au trimis niște documente din care reiese că se percep sume de bani deși cu toții știm că procesul de cadastrare este unul gratuit la extravilan. Din spusele acelui coleg reieșea că respectivul om de la Cadastru le percepea câte 40 lei de parcelă sau câte 200 lei pentru un hectar, motivând că trebuie să multiplice acea lucrare și că au cheltuieli suplimentare. Contactat, ministrul Agriculturii (Achim Irimescu – n.r) mi-a spus că nu e posibil așa ceva. A fost contactat și șeful de la Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI – n.r) și a zis că nu este legal ce se întâmplă. În acest sens am transmis și la minister și ANCPI acele documente pe care le-am primit de la fermier. Cei care fac cadastru cer sume necuvenite de la proprietari”, a declarat în exclusivitate pentru Agrointeligența- www.agrointel.ro Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).