România a obţinut prelungirea cu doi ani a perioadei de aliniere a laptelui de vacă la normele UE

„Urmare a demersurilor demarate la începutul acestui an de ministrul agriculturii Ilie Sârbu, în data de 15 septembrie 2009, Comitetul permanent pentru lanţul alimentar şi sănătate animală a adoptat decizia de prelungire cu doi ani a derogării pentru alinierea la standardele comunitare a unităţilor româneşti de procesare a laptelui (modernizare privind aspectele structurale) şi pentru alinierea la standardele de calitate (igienă) a laptelui”, se arată în comunicatul MAPDR.

Potrivit comunicatului MAPDR, laptele produs în unităţile în tranziţie va fi comercializat numai pe piaţa românească.

Ministrul agriculturii, Ilie Sârbu, declara în luna iulie că 61% din laptele produs în România este conform normelor europene, precizând că fabricile procesatoare nu pot face rabat şi nu pot accepta la procesare lapte care nu este în conformitate cu normele comunitare.

Surse din cadrul Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale (MAPDR) declarau la începutul lunii iunie că România a solicitat prelungirea de cel puţin doi ani a perioadei de tranziţie în vederea alinierii la cerinţele comunitare de igienă a laptelui crud de vacă.

Astfel, datorită deciziei favorabile, milioanele de producători români nu vor mai fi nevoiţi să-şi închidă producţia la 31 decembrie anul curent, când expira perioada de tranziţie stabilită iniţial de UE.

Potrivit Tratatului de Aderare la Uniunea Europeană, România beneficiază de o perioadă de tranziţie până la 31 decembrie 2009, pentru a se conforma cerinţelor structurale pentru unităţi şi condiţiilor de calitate a laptelui crud.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed