Romania a scapat de procedura de deficit excesiv

0
Romania a scapat de procedura de deficit excesiv

Procedura se lanseaza cand deficitul bugetar depaseste limita de 3% din produsul intern brut (PIB).
„In toate celelalte cazuri, Comisia va folosi regulile revizuite din Pactul de Stabilitate si Crestere, cand va analiza urmatorii pasi ce trebuie urmati in cadrul procedurii de deficit excesiv, in urmatoarele saptamani”, a spus Comisarul pentru Afaceri Economice si Monetare, Joaquin Almunia.

Irlanda a inregistrat un deficit de 6,3% in 2008, de la un surplus bugetar de 0,2% in 2007, iar Spania a cazut de la un surplus de 2,2% la un deficit de 3,4%.
Un deficit bugetar datorat unor conditii exceptionale, cu doar cateva zecimale peste 3% si care este doar de scurta durata poate determina Comisia sa nu declanseze in final procedura.

Romania nu se afla inca printre ele, desi are un deficit bugetar de 5,2% din produsul intern brut (PIB) pentru 2008, aproape dublu fata de 2007.
Comisia Europeana asteapta "cat mai repede posibil" programul de convergenta al noului guvern roman, urmand a-l analiza in cateva saptamani si fiind foarte probabil sa demareze procedura de deficit excesiv pentru depasirea limitei de 3% din PIB prevazuta in Pactul de Stabilitate.