România ar putea cultiva soia modificată genetic din 2012

„Facem toate demersurile şi sperăm să obţinem acordul Uniunii Europene anul acesta. Sper ca în 2012 să avem deschidere către această cultură. Citesc toate demersurile de la fermieri cu problemele pe care le au cu importurile de proteine şi ştiu cât de necesară este”, a menţionat Tabără.

Ministrul Agriculturii a declarat că este conştient de faptul că „există probleme legate de speculaţie politică în decizii şi astea trebuie înlăturate”.

Tabără consideră că soia reprezintă un pas important pentru întărirea capacităţii de export a României. Acesta a precizat că în România se consumă anual în jur de 500.000 de tone de soia. „Dacă ne ducem cu o producţie de peste 1,5-2 milioane de tone, vă daţi seama ce capacitate de export avem”, a mai spus ministrul.

Valeriu Tabără a subliniat că ar fi păcat să se exporte soia brută, ci ar trebui să se exporte preparate din soia: şrot, ulei de soia, extracte de soia. „Sunt multe alte preparate care pot fi obţinute din soia. Nu neapărat să exporţi ceva brut şi să exploateze alţii”, a mai spus Tabără.

Ministrul Agriculturii a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, că prin necultivarea soiei modificate genetic, România pierde circa 1 miliard de euro şi că reintroducerea acestei culturi este cerinţa majorităţii fermierilor români.

Tabără consideră că reluarea cultivării de soia modificată genetic este necesară atât din punct de vedere agronomic, cât şi din perspectiva asigurării, din producţia internă, a necesarului de proteină vegetală destinată sectorului zootehnic.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed