România are o comoară de UN MILIARD! Deja o vindem străinilor

Proiectul se referă la posibilitatea ca Guvernul olandez să subvenţioneze investitorii în energie regenerabilă care se califică la schema de sprijin din Olanda (subvenţia se acordă prin sistemul feed-in tarrif) pentru capacităţi instalate în România. Această capacitate adiţională “se numără” însă la Olanda, nu la România, în condţiile în care ţara nu şi-a îndeplinit ţinta de regenerabile pentru anul 2020, iar România a depăşit-o, scrie e-nergia.ro.

 

Ideea este ca Olanda să-şi atingă astfel ţinta cu costuri cât mai mici (investitorii trebuie să dovedească faptul că este mai ieftin să pui regenerabile aici decât în Olanda, pentru a primi bonusul de la Guvernul olandez), iar ulterior, statistic, energia prdusă în România şi injectată în reţea este transferată Olandei, indiferent unde se consumă.

 

Agenţia care se ocupă de astfel de proiecte în Olanda, (Netherlands Enterprise Agency RVO) a prezentat proiectul, pe baza unui studiu de prefezabilitate şi arată că proiectul ar fi fezabil. Modelarea arată că, pentru a se califica la schema de sprijin a Guvernului olandez, noil capacităţi în regenerabile instalate în România trebuie să “scoată” un preţ sub plafonul de 50 de euro/MWh, pentru a fi mai ieftine decât cele de acasă, dar agenţia spune că România are un potenţial de energie ieftină din surse regenerabile care ar asigura în final un cost sub 50 de euro MWh.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed