România, la un pas de recesiune

0

Confederaţia Patronatelor din Industrie, Agricultură, Construcţii şi Servicii din România (CONPIROM) şi sindicatele din industrie au avut marţi o întâlnire cu ministrul delegat pentru Dialog Social, Aurelia Cristea, căreia i-au cerut refacerea calendarului de liberalizare a pieţei gazelor.

 

Potrivit patronatelor, ministrul i-a informat pe partenerii sociali că va ridica problema în şedinţa de Guvern de miercuri.

 

„Am solicitat amânarea scumpirii gazelor de la 1 aprilie şi rediscutarea calendarului de liberalizare a pieţei gazelor. Doamna ministru ne-a precizat că va ridica problema în şedinţa de Guvern de miercuri urmând ca o decizie să fie luată până vineri”, a spus Vasile Turcu, preşedintele CONPIROM.

 

La rândul său, secretarul general al Confederaţiei Naţionale Sindicale „Cartel Alfa”, Ion Homoş, a afirmat, după întâlnirea de la Guvern cu ministrul delegat pentru Dialog Social, că autorităţile vor încerca să găsească, până vineri, 21 martie, o soluţie în ceea ce priveşte eliminarea eliminarea taxelor pentru energie regenerabilă şi eşalonarea majorării preţului la gaze naturale până în anul 2018.

 

„În urma întâlnirii pe care am avut-o cu doamna ministru pentru Dialog Social, Aurelia Cristea, ni s-a comunicat faptul că autorităţile vor încerca să găsească, până vineri, 21 martie, o soluţie în ceea ce priveşte eliminarea eliminarea taxelor pentru energie regenerabilă şi eşalonarea majorării preţului la gaze naturale până în anul 2018. În cazul în care până vineri nu se va identifica o cale de rezolvare a problemelor menţionate, este posibil să se organizeze o nouă întâlnire”, a spus Ion Homoş.

 

Preţul gazelor de producţie internă pentru consumatorii industriali va creşte cu 24% de la 1 aprilie 2014, potrivit calendarului de liberalizare a pieţei gazelor.

 

„Calendarul de liberalizare asumat de autorităţile române este unul agresiv, ce prevede o creştere de 143% a preţului gazelor indigene în următorii doi ani pentru consumatorii non-casnici, ceea ce generează presiuni şi riscuri pentru orice industrie implicată”, a precizat Valeriu Binig, director în cadrul Deloitte.