România, ferită şi în următoarele zile de efectele accidentului chimic din Ungaria

Totodată ministrul László Borbély a contactat persoanele de decizie din Guvernul Ungariei, aceştia confirmând că la această oră nu există pericol de poluare în Dunăre, pe teritoriul României.

Potrivit aceloraşi surse, Ministerul Mediului monitorizează permanent calitatea apelor, urmând a informa orice modificare privind depăşiri ale parametrilor normali.

„Autorităţile din ţara vecină au început deja activitatea de decontaminare a râului Torna, iar pentru a proteja calitatea apei din râul Marcal, pompierii şi personalul militar, în cooperare cu Direcţia Apelor, au deversat în râu 400 de tone de nitrat de calciu şi nitrat de magneziu, precum şi 1.000 de tone ipsos”, mai spun reprezentanţii ministerului.

Accidentul chimic din Ungaria s-a produs în urma spargerii unui batal de stocare a reziduurilor chimice de culoare brun-roşcat aparţinând unei fabrici de prelucrare a aluminiului. Spargerea a cauzat scurgerea a peste 600.000 de metri cubi de deşeuri cu un ph de 12-13  în pârâul Torna, afluent al râului Marcal, aflat în Vestul Ungariei.

Accidentul s-a soldat cu trei morţi şi 120 de răniţi, iar autorităţile au decretat starea de urgenţă pentru vestul Ungariei.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed