România, livada de fructe a EUROPEI. Cifre ULUITOARE de la Eurostat

În Uniunea Europeană există în prezent aproape 1,5 milioane de exploatații care gestionează livezi de fructe și 800 de ferme care exploatează legume proaspete, conform Eurostat. Mare parte din livezile Europei sunt concentrate în trei state membre: România (21,6% din totalul UE), Spania (17,1%) și Italia (14,8%).

Cu toate acestea, doar aproximativ o treime (35,4%) din fermele UE care au gestionat livezi de fructe în 2016 (aproximativ 537.400 de ferme) au fost specializate în cultivarea fructelor și a citricelor. Pe restul de un milion, fermierii și-au concentrat producția în agricultura mixtă.

Fermele specializate în producția de fructe și citrice au reprezentat 5,2% din toate fermele UE din 2016. Puțin mai mult de trei sferturi din aceste ferme de fructe de specialitate erau situate în cinci state membre; Spania (28,3%), Italia (15,7%), România (12,6%) Grecia (10,9%) și Polonia (10,5%).

De remarcat, de asemenea, că din 1,5 milioane de ferme care au gestionat livezile de fructe în UE în 2016, aproape 62.000 de ferme (4,1% din total) au gestionat livezi cu fructe ecologice. O treime din aceste ferme de livezi de fructe ecologice au fost găsite în Italia (34,6%), o altă treime fiind împărțită în Spania (17,1%) și Polonia (14,8%).

 

 

 

Aproximativ 823.000 de ferme au cultivat legume proaspete în toată UE în 2016, ceea ce reprezintă 8,0% din toate fermele UE care aveau o anumită suprafață agricolă. O jumătate din aceste ferme au fost situate în doar trei state membre; un sfert (26,0%) au fost în România, iar încă un sfert în Polonia (14,4%) și Spania (13,1%).

Specializarea în producția de legume proaspete este mai puțin răspândită decât la fructe. Ținând cont de faptul că clasificarea pentru fermele de horticultură de specialitate include și fermele care produc flori și plante ornamentale, pe lângă legumele proaspete, au existat doar 191.000 de ferme în UE care au fost clasificate ca exploatații de horticultură specializate; aproximativ o jumătate din aceste ferme de specialitate au fost răspândite în Spania (16,6%), Polonia (13,6%), Italia (11,2%) și România (11,0%).

Au fost relativ puține ferme în UE care cultivă legume proaspete ecologice în 2016; din cele 27.000 de ferme (3,3% din totalul fermelor de legume proaspete), un sfert (24,1%) sunt în Italia.

3,4 milioane de hectare din UE dedicate cultivării fructelor – două cincimi din Spania – cu migdalele și mărul cele mai cultivate

Aproape 3,4 milioane de hectare de teren au fost plantate cu livezi în UE în 2017, reprezentând 1,9% din totalul terenurilor agricole utilizate. Livezile cu nuci au reprezentat o treime (33,8%) din suprafața totală a fructelor, livezile cu mere și pere o cincime (19,2%), cele cu citrice și alte fructe încă o cincime.  Suprafața rămasă plantată pentru fructe a fost împărțită între fructe de pădure (4,5% din suprafața totală a fructelor), grupul divers de fructe tropicale și subtropicale, care include în principal kiwi, dar și smochine și banane (4,1%) și struguri de masă (2,8%) .

 

 

Spania a reprezentat de departe cea mai mare proporție (40,1%) din suprafața UE în 2017 dedicată producției de fructe în 2017, reflectând producția de nuci și citrice. Italia a reprezentat următoarea pondere cea mai mare (17,5%), urmată de Polonia (9,6%).

Livezile de migdale au fost singura specie care a ocupat cea mai mare suprafață de fructe din UE în 2017: 743.000 de hectare (22,5% din suprafața fructelor din UE), dintre care 85,2% au fost în Spania (al treilea cel mai mare producător de migdale din lume după Statele Unite ale Americii și Australia).

Livezile de mere au fost a doua cea mai comună specie, reprezentând 15,5% din suprafața totală a fructelor din UE. Merele au fost cultivate în fiecare stat membru. Aproape o treime (31,1%) din livezile de mere din UE se aflau în Polonia, un stat membru în care merele reprezentau o jumătate (50,2%) din suprafața totală a fructelor. O altă treime din livezile de mere din UE au fost găsite în Italia (11,0%), România (10,6%) și Franța (9,6%). Ponderea suprafeței livezilor de mere din România a fost mult mai mare decât a cotei sale echivalente (3,4%) din recolta europeană a mărului. Majoritatea producției de mere a UE au venit din Polonia (24,3%), Italia (19,0%) și Franța (17,2%).

Legumele proaspete au fost cultivate pe aproape 2,2 milioane de hectare în UE, aproape jumătate din Italia, Spania și Polonia

Aproximativ 2,2 milioane de hectare de pământ din UE au fost folosite pentru a produce legume proaspete în 2017, echivalentul a 1,2% din totalul terenurilor agricole utilizate de UE. Producția de pepene și căpșuni este, de asemenea, inclusă în aceste cifre.

Grupul de legume proaspete care cuprinde roșii, ardei, vinete, pepeni, dovlecei, castraveți și ardei a reprezentat puțin peste un sfert (27,1%) din această suprafață totală. Legumele de rădăcină, tuberculi și bulbi, cum ar fi morcovii, ridichile, ceapa, șalotul și usturoiul au reprezentat încă o cincime (20,3%) din total, urmate îndeaproape (18,1%) de grupul divers de legume cu frunze și tulpini (cum ar fi salata, spanac, cicoare, andive, sparanghel, anghinare etc.). Legumele proaspete (în special mazăre și fasole) au fost produse pe 13,6% din suprafața de legume proaspete a UE, brassicas (varză, conopidă și broccoli) pe 12,5% și căpșuni pe 4,9%.

Suprafețele plantate cu legume proaspete în Italia (17,8% din totalul UE), Spania (17,3%), Franța (11,8%) și Polonia (10,8%) au fost mult mai mari decât alte state membre și au reprezentat împreună o majoritate clară a suprafeței. plantat la legume proaspete în UE în 2017.

La nivelul legumelor proaspete individuale, suprafața plantată pentru producția de roșii (10,8% din suprafața totală a legumelor proaspete a UE) a fost mai mare decât a oricărei alte legume proaspete. Cultivarea tomatelor în UE s-a bazat pe suprafețe plantate în Italia (38,4% din totalul UE) și în Spania (25,2%) și într-o măsură mai mică în România (9,2%) și Portugalia (8,7%). Majoritatea producției UE de roșii a fost recoltată în Italia (32,0%) și Spania (29,7%), cu o zecime suplimentară din Portugalia (10,0%). În ciuda suprafeței plantate pentru roșii din România, aceasta a reprezentat doar 2,5% din recolta de roșii a UE. Acest lucru a contrastat cu situația din Olanda, care a furnizat 5,2% din recolta de tomate a UE, în ciuda cultivării acesteia doar pe 0,7% din suprafața totală a tomatelor din UE.

Ceapa a fost a doua cea mai cultivată legumă proaspătă, reprezentând 8,1% din suprafața totală a legumelor proaspete a UE. Statele membre producătoare de ceapă au fost Olanda (19,0% din suprafața totală a cepei UE și 26,4% din producția sa), Polonia (14,7%, respectiv 9,9%) și Spania (14,1% și, respectiv, 19,5%).

 

Producția UE de fructe și legume proaspete în 2017 a fost evaluată la 57,5 ​​miliarde euro

Valoarea totală a producției UE de fructe și legume proaspete la prețuri de bază (adică inclusiv subvenții, dar fără taxe pe produse) a fost de 57,5 ​​miliarde euro în 2017. Aceasta a reprezentat 13,9% din valoarea tuturor bunurilor și serviciilor agricole produse în UE. Valoarea legumelor proaspete produse în UE a fost de 34,5 miliarde euro în 2017, iar cea a fructelor a fost de 22,9 miliarde EUR.

Spania (24,4%) și Italia (18,5%) au reprezentat împreună aproximativ două cincimi din valoarea totală a producției UE de fructe și legume proaspete în 2017. Cu toate acestea, ponderea relativă a producției de fructe și legume proaspete în valoarea totală a agriculturii producția a fost cea mai mare în Grecia (32,2%) și cea mai mică în Luxemburg (0,6%).

 

 

Roșiile și merele sunt cele mai valoroase produse proaspete

Producția de tomate în UE a fost evaluată la 7,3 miliarde euro în 2017, reprezentând o cincime (21,1%) din valoarea producției totale de legume proaspete. Contribuția tomatelor la valoarea totală a legumelor proaspete produse în fiecare stat membru în 2017 a variat foarte mult, dar a fost cea mai mare în Polonia (41,9%) și Bulgaria (34,2%). Cu toate acestea, valoarea producției de tomate în Spania (24,9%), Polonia (14,3%) și Italia (13,9%) a reprezentat puțin mai mult de jumătate (53,2%) din totalul UE.

Producția de mere în UE în 2017 a fost evaluată la 3,8 miliarde euro, reprezentând 16,5% din valoarea producției de fructe din UE-28. Contribuția merelor la valoarea totală a fructelor produse în fiecare stat membru în 2017 a fost cea mai mare în Slovacia (70,6%), Luxemburg (66,1%) și Cehia (65,3%). Cu toate acestea, valoarea producției de mere din Franța (22,9%), Polonia (17,6%) și Italia (17,0%) a reprezentat aproximativ trei cincimi din totalul UE.

 

Fructele și legumele proaspete au fost comercializate în principal pe piața europeană: Spania a fost principalul comerciant

Statele membre exportă fructe și legume proaspete în alte state membre din UE și în țări din afara UE. Cu toate acestea, fluxul comercial de fructe și legume proaspete în UE a fost de opt ori mai mare din punct de vedere al valorii decât fluxul exporturilor către țările din afara UE în 2017: 36,8 miliarde euro față de 4,6 miliarde euro.

 

 

Comerțul intra-UE în sectorul fructelor au reprezentat 57,2% din valoarea totală a comerțului intern în fructe și legume proaspete în 2017. Dintre fructe, valoarea comerțului intra-UE în citrice în ansamblu a fost cea mai mare (reprezentând 12,3% din valoarea totală a fructelor și legumelor proaspete). Printre legumele proaspete, valoarea comerțului intra-UE în gruparea culturilor în „alte legume” fost cea mai mare (reprezentând 13,9% din valoarea totală a fructelor și legumelor proaspete). În ceea ce privește o cultură unică, mai degrabă decât o grupare de culturi, valoarea comerțului intra-UE de roșii a fost cea mai mare în 2017 (reprezentând 9,4% din valoarea totală a fructelor și legumelor proaspete), urmată de mere (4,7% ) și portocale (4,4%).

Trei state membre au reprezentat mai mult de două treimi din exporturile intra-UE în termeni de valoare; acestea au fost Spania (33,3%), Olanda (26,8%) și Italia (10,9%).

Exportul intra-UE de fructe și legume specifice a fost dominat de unele state membre: Spania a reprezentat majoritatea valorii exporturilor intracomunitare de fructe citrice (64,4% din valoarea totală), pepeni și pepeni verzi (53,7%) , de caise, cireșe și piersici (51,9%), precum și de salată și cicoare (51,1%); Olanda a reprezentat cea mai mare pondere în roșii (45,5%); și, Italia, cea mai mare pondere în exporturile intra-UE de mere, pere și gutui (29,9%) în Europa.

UE este un importator net de fructe și legume proaspete din țări din afara UE. Nucile și bananele au reprezentat fiecare în jur de 20% din valoarea importurilor totale de fructe și legume proaspete în 2017

UE a importat fructe și legume din țări terțe la valoarea de 20,1 miliarde de euro în 2017, cu importuri de fructe dominante (reprezentând 84,7% din valoarea totală). Mai detaliat, valorile de import de nuci proaspete și uscate (20,0% din valoarea totală a importurilor de fructe și legume proaspete extra-UE), banane (19,5%), gruparea curmelor, smochine, ananas și avocado (14,2%) , citricele (9,9%) și strugurii (9,1%) au fost cele mai mari.

 

 

Fructele și legumele au fost importate dintr-un număr mare de țări, împrăștiate pe tot globul. Cu toate acestea, puțin mai mult de două cincimi (44,8%) din valoarea totală importată provin din doar cinci țări: Statele Unite (11,9%), Africa de Sud (8,9%), Turcia (8,7%), Maroc (8,2%) și Costa Rica (7,0%).

Pe piață a existat o specializare clară, atât pentru fructe, cât și pentru legume proaspete.

În ceea ce privește fructele:

  • trei sferturi din nucile extra-UE importate provin doar din Statele Unite (55,8% în termeni valorici în 2017) și Turcia (17,3%);
  • două treimi din banane provin din America Centrală și de Sud (Columbia reprezentând 24,2%, Ecuador pentru 23,2%, iar Costa Rica 19,0%);
  • aproape jumătate din curmale, smochine, ananas și avocado provin doar din Costa Rica (20,9%), Peru (18,5%) și Chile (8,5%);
  • aproximativ o treime din citrice provin din Africa de Sud (34,3% din punct de vedere valoric), cu o treime suplimentară din importurile combinate din Maroc (10,4%), Argentina (9,8%), Turcia (7,8%) și Egipt (7,2%) );
  • strugurii au fost importați în cea mai mare parte din Africa de Sud (28,9%), Turcia (18,5%) și Chile (13,6%);
  • căpșunele proaspete și alte boabe au fost furnizate în principal de Noua Zeelandă (18,1%), Maroc (16,6%) și Chile (16,1%).
  • mai mult de trei sferturi din mere și pere provin doar din Chile (30,0% din punct de vedere valoric), Africa de Sud (26,3%) și Noua Zeelandă (22,7%);
  • patru cincimi din vișine, caise, prune și piersici originare din Turcia (35,6%), Africa de Sud (27,6%) și Chile (16,3%).

În ceea ce privește legumele:

  • Marocul a fost principalul furnizor de roșii al UE din țări terțe (75,2% în termeni valorici în 2017), legume proaspete (48,1%) și grupul compus de alte legume (26,6%);
  • Kenya a fost principalul furnizor non-UE de varză (45,1% din valoarea importurilor din afara UE);
  • Israel a fost principalul furnizor non-UE de morcovi (41,1%);
  • Turcia a fost principalul furnizor de castraveți (30,9%), China de ceapă și usturoi (27,0%) și Egipt de salată verde (24,2%).

Elveția a fost cea mai mare destinație de export a fructelor și legumelor din UE

Exporturile UE de fructe și legume în țări din afara UE au fost evaluate la 4,7 miliarde de euro în 2017. Fiind mult mai mică decât valoarea importurilor, UE a avut un deficit comercial de 15,5 miliarde EUR în fructe și legume proaspete în 2017.

UE a exportat mere și pere la valoarea de 0,9 miliarde de euro în 2017, principalii importatori fiind Belarus (20,0% în valoare), Brazilia și Arabia Saudită (8,7% fiecare). A exportat căpșuni și fructe de pădure proaspete, la valoarea de 0,7 miliarde de euro și fructe citrice, la valoarea de 0,5 miliarde de euro, Elveția fiind principala destinație (27,2% și, respectiv, 29,1% din punct de vedere valoric).

În ceea ce privește valoarea totală a exporturilor extra-UE de fructe și legume proaspete, principalele destinații au fost Elveția (22,9% din total) Norvegia (11,9%), Belarus (8,3%), Statele Unite (6,5%) și Emiratele Arabe (4,6%).

Majoritatea exporturilor de fructe și legume din UE au fost transportate rutier (56,0% din valoarea totală), deși o treime (34,3%) a mers și pe mare și o zecime (9,7%) pe calea aerului. În schimb, aproximativ trei sferturi din valoarea importurilor extracomunitare de fructe și legume au ajuns pe mare (73,3% din valoarea totală), o cincime pe drum (19,2%) și restul aerian (6,8%) .

Prelucrare

Fructele și legumele procesate au fost în valoare de 51,5 miliarde euro sau 6,5% din valoarea totală a producției industriei alimentare din UE. Prelucrarea este concentrată în cinci țări

Pe lângă faptul că sunt consumate direct și comercializate ca mărfuri brute, fructele și legumele sunt, de asemenea, procesate într-o gamă largă de produse alimentare. Acestea pot fi grupate în fructe și legume congelate, uscate și conservate (legume din conserve, gemuri, marmelade și fructe uscate) (72,5% din producția vândută), sucuri (19,6%), ketchup de tomate (3,2%), mese preparate (4,1%) ) și gruparea fructelor scurse și a legumelor și fructelor omogenizate (1,3%).

 

 

În ceea ce privește produsele specifice, cele mai mari valori de producție au fost pentru sucul de portocale neconcentrat, cu o pondere de 4,2% din totalul fructelor și fructelor procesate, urmată de ketchup de tomate (3,2%) și suc de mere (2,9%) ).

Deși prelucrarea fructelor și a legumelor a avut loc în toată UE, cinci state membre au fost responsabile pentru peste două treimi (69,1%) din valoarea totală a producției în 2017; au fost Italia (22,3%), Spania (15,1%), Germania (11,8%), Franța (10,2%) și Regatul Unit (9,8%).

UE în ansamblu a fost un importator net de fructe și legume procesate, dar unele state membre au înregistrat excedente comerciale, inclusiv Spania și Italia.

 

 

 

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed