Romania, locul 4 in UE la cresterea productiei

Inaintea Romaniei se afla Slovenia (cu un avans lunar de 4,5%), Lituania (3,6%) si Polonia (2,2%). La polul opus, in coada acestui clasament, se afla Grecia, unde productia industriala s-a redus cu 4,7%.

In schimb, de la an la an, tara noastra ocupa o pozitie mai slaba. Astfel, in termeni anuali (februarie 2008-februarie 2007), productia industriala din Romania a avansat cu 4,4%, o valoare ce plaseaza tara noastra la mijlocul clasamentului.

In aceasta ierarhie anuala, primele pozitii sunt detinute de Polonia (cu o crestere de 12,3%), Slovacia (11,5%), Lituania (11,1%). Grecia este si aici pe ultima pozitie, productia industriala consemnand o descrestere de 4,2%.

Pe ansamblu, productia industriala din cele 27 de tari membre ale Uniunii Europene a urcat cu 0,5% in februarie 2008, fata de ianuarie 2008, iar in cele 15 tari care fac parte din zona euro, cu 0,3%, mai informeaza Eurostat.

La nivel anual, productia industriala din Uniunea Europeana a urcat, in medie, cu 3,3%, in timp ce, doar in zona euro, avansul a fost de 3,1%.

Date privind productia industriala au fost publicate zilele trecute si de Institutul National de Statistica (INS).

Asadar, potrivit INS, productia industriala a crescut atat fata de luna precedenta, cat si fata de luna corespunzatoare din anul precedent, cu 7,2%, respectiv 7,7%. La nivel lunar, cea mai mare crestere a productiei a fost in industria prelucratoare (+8,8%) si industria extractiva (+1,5%).

In termeni anuali, sectorul industrial cu cea mai mare crestere a fost cel al energiei electrice si termice, gaze si apa (+11,6%), care a fost urmat de industria prelucratoare (+8,7%). INS a prezentat statistici si pentru volumul comenzilor noi din industrie, si pentru cifra de afaceri din industrie.

Cifra de afaceri in industrie a crescut, in februarie, cu 9,5% fata de luna anterioara si cu 5,1% fata de februarie 2007.

De asemenea, in primele doua luni din acest an, comparativ cu perioada similara a anului precedent, cifra de afaceri din industrie a urcat cu 3,1%. Industria prelucratoare a crescut cu +13,5%. Industria energiei electrice si termice, gaze si apa si industria extractiva au scazut cu 6,8%, respectiv 1,6%.

La randul lor, comenzile noi din industrie au scazut, in februarie 2008, atat pe piata interna, cat si pe cea externa, cu 18,3% fata de luna ianuarie, regresul fiind cauzat de scaderea comenzilor in industria bunurilor intremediare, de 35,4%.

Totusi, fata de februarie 2007, comenzile noi s-au majorat cu 5,7%. Bunurile intermediare sau bunurile de care dispune producatorul sunt folosite ca materie prima pentru producerea altor bunuri sau materiale ce trebuie prelucrate.

Exemple de astfel de bunuri pot fi motoarele masinilor.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed