AcasăEconomieRomânia, locul doi în UE după creşterea costurilor cu forţa de muncă...

România, locul doi în UE după creşterea costurilor cu forţa de muncă din trimestrul doi

În primul trimestru, creşterea anuală a costurilor cu forţa de muncă suportate de angajatorii români a fost de 7,4%, ritm care a plasat România tot pe locul al doilea, de asemenea după Bulgaria, potrivit datelor Eurostat. În al doilea trimestru al anului trecut, indicatorul a urcat cu 11,7%.

În perioada aprilie-iunie, costurile salariale pentru o oră de lucru au crescut cu 4,9%, faţă de aceeaşi perioadă din 2009. Ritmul este depăşit doar în Bulgaria, unde remuneraţiile au urcat cu 10,4%, iar cheltuielile totale cu forţa de muncă au crescut cu 8,6%.

Alte cheltuieli incluse în costul total al forţei de muncă, precum contribuţiile sociale plătite de angajatori, au avansat cu 5,1%.

Din cele 24 de state pentru care biroul de statistică al Comisiei Europene a prezentat date, opt au înregistrat scăderi ale costurilor totale cu forţa de muncă din al doilea trimestru, celelalte consemnând evoluţii pozitive. Cele mai mari reduceri au fost observate la Lituania (7%), Letonia (5,8%) şi Estonia (2,6%).

La nivelul UE, costurile salariale au urcat cu 1,5% în al doilea trimestru, comparativ cu acelaşi interval din anul trecut.

Costurile totale cu forţa de muncă includ cheltuielile legate de salarii şi pe cele nonsalariale, dar nu cuprind subvenţii sau cheltuieli precum cele referitoare la recrutare, pregătire, calificare sau echipament.

Eurostat defineşte prin cheltuieli salariale remuneraţiile directe, bonusurile şi alocaţiile plătite în numerar sau în natură de angajator unui angajat în schimbul muncii prestate, plăţi pentru concedii şi către schemele de economii ale angajaţilor şi plăţi în natură precum alimente, combustibil, maşina companiei şi altele.

Toate datele referitoare la România şi Bulgaria sunt provizorii.

Ultimele Articole