România NU știe adevărul despre numărul infectărilor. Rafila avertizează: Nu ştim care e situaţia reală

0
15
România NU știe adevărul despre numărul infectărilor. Rafila avertizează: Nu ştim care e situaţia reală

Deputatul PSD Alexandru Rafila reclamă că nu se cunoaşte situaţia reală a îmbolnăvirilor cu COVID-19, el afirmând, în acest context, că este posibil ca situaţia privind infectările să fie „îngrijorătoare şi în judeţele care aparent au un număr mai mic de cazuri”. În acest context, Rafila susţine că „nu e suficient ca Ministerul Sănătăţii sa publice aceste date, că nu e Ministerul Transparenţei”, ci să ia măsuri pentru cunoaşterea situaţiei reale din acest punct de vedere.

„Noi ne găsim acum în situaţia în care, practic, secţiile de terapie intensivă alocate pacienţilor cu noul coronavirus, sunt pline, probabil că ne apropiem de capacitatea maximă, iar cifrele ne arată că suntem la jumătate din numărul de cazuri care au fost înregistrate în noiembrie. Or asta mie îmi generează o preocupare, pentru că nu ştim care e situaţia reală, de fapt, şi doar vedem manifestările din punct de vedere al presiunii pe sistemul de sănătate.

Deci probabil că situaţia este îngrijorătoare şi în judeţele care aparent au un număr mai mic de cazuri şi aici cred că Ministerul Sănătăţii ar putea să se mobilizeze măcar acum, în al doisprezecelea ceas. Discutăm asta de mai multe luni, că testarea este inegală între judeţe şamd. Nu e suficient ca Ministerul Sănătăţii sa publice aceste date că nu e Ministerul Transparentei, este Ministerul Sănătăţii şi trebuie să se ocupe nu numai cu comunicarea datelor, ci şi cu nişte acţiuni care să ducă la obţinerea unor date care să fie cât mai apropiate de realitate, să ştim ce avem de făcut”, a afirmat Alexandru Rafila duminică seară, la Antena 3.

El susţine că „transparenţa e foarte bună”, dar că este nevoie de „lucruri concrete” în ceea ce priveşte creşterea capacităţii de asistenţă medicală dar a celei de testare.

Rafila consideră că în următoarea perioadă situaţia privind epidemia se va înrăutăţi.

„Când te afli într-o perioadă de creştere rapidă, ea nu poţi să speri că se va încheia săptămâna viitoare. Deci, vor exista cu siguranţă câteva săptămâni de creştere. Important este ca această creştere, care s-a dovedit să fie destul de rapidă, 20% săptămânal, atât a crescut boala, să fie frânată încât la un moment dat să putem să oprim această creştere, nu de dragul opririi creşterii, că nu asta e important, ci ca să putem să asigurăm asistenţă medicală tuturor celor care au nevoie. Mi-e foarte, foarte, foarte frică că în următoarele două săptămâni vom ajunge într-o situaţie mai puţin controlabilă în unele zone în ceea ce priveşte terapia intensivă”, a adăugat Alexandru Rafila.