x


 • EUR
  4.6662
  USD
  4.0794
 • 1° C
  Vremea
  Bucuresti
  Vant

  34 km/h
  Umiditate

  96%
  Presiune

  34270 hPa
string(4) "news"

România, pe prima pagină a New York Times. Marele pericol care ne amenință creșterea economică record

Economia României a înregistrat o creştere economică record - cea mai mare din toată Europa: aproape 6% în prima jumătate a anului, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Însă acest lucru nu înseamnă neapărat vești bune, remarcă publicația The New York Times, care explică într-un amplu articol, pe prima pagină a ziarului, de ce riscă România să ajungă în situația Greciei, în ciuda aparenței de dezvoltare economică.

Author: Cristina Popovici | Sursa: Money.ro | Publicat: 20.10.2017, 11:39 | Actualizat: 20.10.2017, 11:39

„România este una dintre cele mai sărace țări europene, aflată încă în recuperare după excesele cleptocratice ale dictatorului comunist Nicolae Ceaușescu. Această performanță de a fi prima economie a Uniunii Europene a venit ca o afirmare a începutului unei noi ere. Însă mulți economiști sunt pesimiști în ceea ce privește situația economică a României, iar unii afirmă că o nouă criză se formează în Europa. Creșterea economică a Romaniei este produsul creșterii consumului, finanțat de măririle salariale din sectorul public, măriri oferite de un guvern a cărui generozitate populistă testează limitele aritmeticii”, scrie The New York Times.

 

Pentru a face rost de bani, guvernul a continuat să se împrumute și să taie banii pentru investiții importante, care ar fi putut duce la o creștere de durată. Publicația notează faptul că „infrastructura șubrezită a României limitează de mult timp comerțul”, iar limitarea investițiilor pentru construcția unor noi autostrăzi sau terminarea tronsoanelor aflate în lucru nu are cum să aibă un impact pozitiv, pe termen lung.

 

Temerea este că măririle salariale, plus reducerile de taxe, au generat un moment de extaz economic, care va lăsa țara îndatorată”, scriu jurnaliștii americani.

 

mai multe, pe digi24