România, piaţă strategică pentru producătorii de electrocasnice de lux

Recesiunea pare să îi fi ocolit pe germanii de la Miele.

În ciuda unui context economic dificil pe toate pieţele în care activează, producătorul german a anunţat  astăzi cea mai mare cifră de afaceri din cei 111 ani de activitate ai companiei. Astfel, la nivel global, 2009 a adus companiei vânzări totale de 2,83 miliarde de euro, corespunzătoare unei creşteri de 2,2% faţă de anul fiscal anterior, în timp ce în România anul 2009 a adus o cifră de afaceri de 1,95 milioane de euro, în creştere cu 71% faţă de anul 2008.

Deşi reprezintă încă o pondere mică din cifra de afaceri globală a producătorului german, România va reprezenta principala piaţă asupra căreia producătorul german îşi va îndrepta atenţia în contextul extinderii operaţiunilor sale în Europa de Sud-Est.

„Regiunea balcanică are cel mai mare potenţial de dezvoltare din Europa continentală. România, cu deosebire, a intrat în centrul atenţiei noastre ca urmare a integrării în Uniunea Europeană. Pe lângă Grecia, care reprezintă o piaţă matură, pe care Miele activează de peste 40 de ani, România ocupă o poziţie importantă în planurile de viitor ale Miele în regiune”, a spus Stavros Politis, Export Manager Miele în Europa de Sud-Est, vorbind despre planurile companiei în regiune.

Cea mai consistentă investiţie a Miele în România o reprezintă fabrica Miele Tehnica din Braşov, finalizată anul trecut, în care producătorul german a investit 24 de milioane de euro. Fabrica, axată pe producţia de componente electronice, are astăzi 113 angajaţi însă reprezentanţii companiei spun că în următorii ani numărul acestora va ajunge la 300. Fabrica de la Braşov este una dintre cele patru unităţi de producţie Miele din afara Germaniei şi deocamdată funcţionează la un sfert din capacitatea de producţie.
 
“Piaţa românească de echipamente electrocasnice premium este încă tânără, dar experienţa noastră până în prezent demonstrează că românii tind să fie atraşi de produsele cu un grad ridicat de calitate. Comportamentul de consum pe piaţa echipamentelor premium a evoluat de la începutul anului 2008 şi, mai ales, pe parcursul anului 2009. Astfel, consumatorii români sunt dispuşi să plătească mai mult pentru un produs, atâta timp cât înţeleg beneficiile reale pe care acesta le poate aduce. Putem spune deci că am urcat o treaptă mai sus în procesul de maturizare a pieţei de electrocasnice din România”, consideră Stavros Politis, Export Manager Miele în Europa de Sud-Est.

Unul dintre principalele parteneriate pe plan local ale Miele a fost cu proiectul rezidenţial Stejarii, dezvoltat de Ion Ţiriac, pentru care producătorul german a livrat 2736 de aparate electrocasnice. Politis spune că acest contract a avut o valoare de între 1,5 şi 2 milioane de euro.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed