România propune UE înfiinţarea Euro-regiunii Mării Negre

0
România propune UE înfiinţarea Euro-regiunii Mării Negre

Pe 23 Iunie, la Strasbourg a fost adoptat de Parlamentul European raportul realizat de europarlamentarul roman Laurentiu Mironescu, privind situatia grava in care se afla Marea Neagra, din punct de vedere al ecosistemului. Raportul arata ca, datorita faptului ca Marea Neagra este o mare inchisa, are un grad de poluare mult peste cel inregistrat de alte mari sau oceane, iar evolutia demografica si economica a oraselor de coasta, accentueaza declinul ecologic al acesteia.

Raportul, si proiectul de directivă europeana ale europarlamentarului roman, propune 11 masuri pentru diminuarea efectelor poluarii, si, pentru o abordare integrată a fenomenului, prin infiintarea euro-regiunii Marii Negre, dupa exemplul euro-regiunii Marii Adriatice. Aceasta abordare, ar impune practic o analiza regionala a proiectelor derulate in aceasta zona, ceea ce ar impiedica derularea acestora doar prin prisma intereselor unui singur stat.

Canalul Bastroe este dealtfel unul dintre proiectele vizate, iar delegatia ucrainiana a avut o pozitie dura legat de propunerea delegatiei romaniei: Ucrainienii au solicitat scoaterea referirii directe la acest proiect, din cuprinsul raportului si a propunerii de directiva. Interventia delegatiei ucrainiene a fost insa respinsa in plenul parlamentului europena cu un punctaj de 11 la 9, iar raportul si propunerile delegatiei romane au primit 69 de voturi din 70 posibile, beneficiind si de sprijinul unor parlamentari din Marea Britanie.