România sparge monopolul Rusiei pe piaţa furnizorilor de grâu ai Egiptului

În urma unei licitaţii „agresive”, România a spart, joi, recentul monopol al Rusiei pe piaţa furnizorilor de grâu ai Egiptului, obţinând o a doua victorie-cheie în decurs de o lună, scrie Agrimoney.com, un portal britanic de ştiri din domeniu. România a câştigat luna trecută şi o parte din comanda de 150.000 de tone de grâu înaintată de Iordania, explică portalul.

Egiptul importă anual 10 milioane de tone de grâu.

Autoritatea Generală pentru Aprovizionare (GASC) din Egipt a organizat a treia licitaţie în zece zile pentru a cumpăra 240.000 de tone de grâu. Rusia a câştigat la această licitaţie un nou contract de funizare a 180.000 de tone din această cantitate. De la începutul lunii iulie, de când Moscova a ridicat interdicţia pentru exporturile de grâu, Egiptul a cumpărat deja 900.000 de tone de grâne numai de la Rusia.

Totuşi, preţul mai mare cerut de Rusia pentru grâu a pus în ecuaţie şi România pentru restul de 60.000 de tone din comanda Egiptului.

Cu un preţ de 262,50 de dolari tona, fără taxe de transport, grâul românesc oferit de Toepfer a egalat sau a bătut cele mai ieftine propuneri în ceea ce priveşte grâul rusesc, iar România a intrat în cărţi şi în ceea ce priveşte preţul de transport, scrie Agrimoney.com.

Victoria la licitaţie era de mult aşteptată de România, care în urmă cu un an era pe punctul de a fi plasată pe lista furnizorilor aprobaţi de Egipt, dar seceta din zona Mării Negre a determinat până la urmă autorităţile egiptene să evalueze mai precaut tranzacţiile în această regiune.

În ceea ce priveşte victoria pe piaţa din Iordania, luna trecută, ea a fost facilitată de emergenţa în România a unei ambiţioase familii libaneze cu tradiţii în comerţ, a declarat o sursă familiară cu dinamica pieţei central-europene. Deocamdată nu se ştie dacă aceeaşi familie a avut vreun cuvânt de spus în contractul obţinut în Egipt, scrie Agrimoney.com.

Preţul oferit GASC, echivalent cu circa 185 de euro pe tonă, „pare o vânzare agresivă”, a comentat sursa Agrimoney.com.

Victoria obţinută de România a arătat totodată că în mai puţin de o săptămână cea mai ieftină ofertă pentru grâul rusesc a crescut cu 12 dolari tona, în ciuda faptului că fermierii primesc un preţ tot mai mic pe grâu, ceea ce înseamnă că au intervenit intermediarii. Preţurile interne pentru grâul de export au atins 165 de dolari tona în unele părţi ale Rusiei, fiind slăbite de presiunea recoltei şi de cererea fermierilor, ale căror finanţe au fost slăbite de seceta de anul trecut, de a avea bani pentru însămânţările de toamnă.

În achiziţia de 240.000 de tone de grâne făcută de Egipt, GASC a cumpărat 60.000 de tone de grâu rusesc la preţul de 261,94 dolari pe tonă de la Louis Dreyfus şi o cantitate egală de acelaşi tip la 262,50 dolari pe tonă de la Cargill Inc. , alte 60.000 de tone, la acelaşi preţ, de la Vittera, restul de 60.000 de tone fiind cumpărat de la Toepfer Internaţional, cu un preţ de 262,50 dolari tona.

Potrivit cotidianului online Ahram, preţurile în creştere ale grâului rusesc – cu 5% într-o lună – au determinat Egiptul să ia în considerare surse alternative.  
La începutul lui iulie, statul egiptean cumpărase grâu rusesc cu 243,50 de dolari tona, iar la licitaţia de la sfârşitul lunii a plătit deja 255,25 de dolari pe tonă.

Prin urmare, în afară de Rusia, zece ţări au mai participat la ultima licitaţie, între care România, SUA, Australia, Franţa şi Germania.

Rusia estimează o producţie de grâu pentru anul acesta de 54 milioane de tone de grâu.

În ciuda creşterii de preţ la grâul rusesc, acesta rămâne unul mic şi ameninţă exporturile SUA. Cel mai mare exportator mondial, SUA, se confruntă cu o cerere tot mai mică.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed