România, tot mai aproape de intrarea în Schengen. Doar Austria se mai opune. Care ar fi motivul

De curând, oficialii statelor membre au vorbit despre Spațiul Schengen și propunerile ca Croația, România și Bulgaria. Potrivit presei din Croația, nu a fost nicio obiecție împotriva propunerii de acceptare a Croației în Schengen, însă ambasadorul olandez s-a opus Bulgariei iar Austria s-a opus de asemenea statului la sud de țara noastră dar și României.

Publicația croată Index, care citează Total Croatia News, scrie că ambasadorii UE reuniți în cadrul Comitetului Reprezentanților Permanenți (Coreper) din cadrul Consiliului UE au discutat despre extinderea Spațiului Schengen pentru a include Croația, Bulgaria și România.

Nimeni nu s-a opus intrării Croației

Sursa amintită mai sus, citată de digi24, informează că niciun ambasador nu s-a opus intrării Croației în spațiul Schengen. Potrivit reglementărilor interne, unele state membre trebuie să obțină aprobarea comisiilor competente în parlamentele lor naționale pentru a-și prezenta pozițiile în Consiliul UE.

Până în prezent, Guvernele Suediei, Danemarcei, Sloveniei și Olandei și-au înaintat propunerile parlamentelor pentru a sprijini intrarea Croației în Schengen iar acum așteaptă undă verde.

Toate celelalte state UE și Schengen au confirmat deja sprijinul lor pentru Croația. Coreper va avea din nou extinderea Schengen pe agenda de pe 7 decembrie, cu o zi înainte de întâlnirea miniștrilor de interne care ar trebui să ia decizia finală.

De ce nu vor austriecii ca România și Bulgaria să intre în Schengen

Presa croată explică că, cel mai probabil, este că Bulgaria și România nu pot fi separate deoarece granița dintre cele două țări nu a fost niciodată menită să fie o graniță externă a Schengen.

Astfel, pentru a separa Bulgaria și România, ar fi nevoie de pregătirea protecției la graniță și organizarea trecerilor de frontieră în conformitate cu regulile Schengen, iar aceasta ar putea dura ani de zile.

Având în vedere aceste presiuni, cel mai probabil, doar Croația să primească unda verde. Pe agendă sunt propunerile pentru două decizii, una pentru Croația și una pentru Bulgaria și România. Decizia are nevoie de consimțământul a tuturor celor 22 de state membre din Spațiul Schengen.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri