x


 • EUR
  4.7081
  USD
  4.1377
 • 0° C
  Vremea
  Bucuresti
  Vant

  0 km/h
  Umiditate

  0%
  Presiune

  0 hPa
string(16) "instant-articles"

România trimisă ÎN JUDECATĂ de Bruxelles din cauza calității aerului

Comisia Europeană trimite șase state membre la Curtea Europeană de Justiție întrucât ele nu au luat măsuri pentru ameliorarea calității aerului. In paralel, Bruxelles a lansat un plan care vizează această problemă la nivelul întregii UE.

Author: Cristina Popovici | Sursa: Money.ro | Publicat: 17.05.2018, 16:24 | Actualizat: 17.05.2018, 16:24

Șase state se așteptau la această decizie. In ianuarie 2018, ele au fost chemate la Bruxelles pentru a discuta problema si au prezentat atunci diferite programe de redresare.

 

Comisarul mediului Karmenu Vella spune acum că aceste planuri nu prezentau masurile necesare si că adesea acestea nu erau nici măcar urgente, așa cum se ceruse.

 

Prin urmare Comisia a decis să trimită Franța, Germania, Ungaria Italia, România și Regatul Unit în fața Curții de Justiție a UE pentru nerespectarea valorilor-limită convenite pentru calitatea aerului.

 

In România, în București, valorile-limită zilnice au fost depășite « în mod persistent » de la bun început, adică de când dreptul european se aplică în România. In 2016 acestea au fost depășite pentru o perioadă de 38 de zile.

 

In cazul în care Comisia Europeană câștigă acest caz în justiție, cele șase state vor fi nevoite saa aplice decizia Curții – adică să se conformeze legislației comunitare.

 

Iar Bruxelles va trimite scrisori suplimentare de punere în întârziere Germaniei, Italiei, Luxemburgului și Regatului Unit pentru că acestea au ignorat normele UE privind omologarea de tip a vehiculelor.

 

În paralel, Comisia Europeană a lansat o comunicare intitulată „O Europă care oferă protecție: Aer curat pentru toți” care prezintă măsurile disponibile pentru a ajuta statele membre să combată poluarea atmosferică.

 

SURSA: RFI