Romanii care nu mai cred in moneda nationala

Practic, la nivel de țară, 39,4% din totalul depozitelor constituite de cetățenii români la băncile din țara noastră reprezintă conturi în valută, conform cifrelor oficiale ale Băncii Naționale a României (BNR) de la sfârșitul lunii august 2014.

 

Astfel, mulți români preferă o dobândă mai mică la depozitele în valută în schimbul siguranței pe care le-o oferă în special moneda unică europeană, renunțând așadar la dobânzile mai mari oferite pentru depozitele în moneda națională.

 

În luna august, depozitele constituite pe termenul de o lună aveau o dobândă medie de 2,59% pe an, pentru sumele în lei, comparativ cu dobânda de 1,57% pe an, în cazul economiilor în euro pentru o lună.

 

Dobânzi mai mari puteau fi obținute la depozitele pentru un termen cuprins între trei și șase luni: 3,1% pe an la lei și 1,9% pe an la euro. Observăm că dobânda pentru un depozit pe șase luni în euro este mai mică decât bonificația pentru o singură lună la depozitele în lei.

 

Însă, în pofida acestei diferențe de dobândă, o mare parte dintre români preferă să economisească în euro. Iar locuitorii unuia dintre județe are mai mulți bani economisiți în valută decât în lei. Este vorba despre județul de la granița vestică a țării, Timiș, unde 55,4% din sumele aflate în depozitele populației este în valută. Astfel, conform cifrelor BNR, timișenii au în depozite bancare 1,79 miliarde lei în depozite în euro și 1,44 miliarde lei în depozite în moneda națională.

 

Pe locul al doilea în topul județelor cu cea mai mare pondere a depozitelor în valută în total depozite ale populației se află municipul București: 46,97%. Locuitorii Capitalei au depozite de 17,6 miliarde lei în valută și de 19,87 miliarde lei în moneda națională.

 

În județul Caraș-Severin, 45,66% din valoarea totală a depozitelor este în valută, iar în județul Arad 45% dintre depozite sunt în această situație. Alte județe cu o pondere ridicată a depozitelor în euro sau alte valute sunt: Brașov (44,06%), Sibiu (43,57%), Constanța (43,53%), Maramureș (39,86%), Cluj (39,83%) și Satu Mare (39,51%).

 

La polul opus, județele în care românii mizează masiv pe dobânzile mai ridicate ale depozitelor în lei sunt: Ialomița, cu o pondere de doar 18,4% a depozitelor în valută, urmat de Gorj (19,4%), Călărași (19,5%), Harghita (20,8%) și Buzău (21,7%).

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed