Românii din străinătate pot vota la referendum cu aceleaşi acte ca şi pentru prezidenţiale

Ministerul Afacerilor Externe reiterează vineri că pentru organizarea referendumului are „atribuţii strict administrative”. Ţinându-se în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale, referendumul se organizează şi se desfăşoară în străinătate potrivit prevederilor legii pentru alegerea preşedintelui României, explică MAE.

„Concomitent cu informarea privind modul de derulare a alegerilor prezidenţiale, MAE va comunica şi asupra procedurilor de vot privind referendumul, pe măsură ce autorităţile competente vor emite decizii în acest sens. Ca şi în cazul procesului electoral pentru preşedintele României, Ministerul Afacerilor Externe are doar atribuţii tehnice şi administrative, aplicând cu stricteţe cadrul legal şi deciziile autorităţilor care au competenţe în acest domeniu”, se mai arată în comunicatul MAE.

De asemenea, informaţiile privind referendumul vor fi promovate şi prin intermediul misiunilor României din afara ţării şi al partenerilor MAE în campania de informare.

Ministerul de Externe reaminteşte că la aceste scrutine, conform legii, pot vota şi turiştii, iar actele de identitate pe baza cărora se poate vota în străinătate sunt: cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate ori paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic, paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic, paşaportul simplu temporar, titlul de călătorie, valabile în ziua votării.

Cetăţenii români trebuie să aibă acte de identitate valabile pentru a vota, iar MAE recomandă tuturor cetăţenilor români cu documente româneşti expirate sau lipsă să se prezinte din timp la sediile reprezentanţelor diplomatice, pentru a obţine actele de identitate valabile.

Pentru alegerile prezidenţiale de anul acesta, MAE a stabilit organizarea a 294 de secţii de vot în întreaga lume, dintre care 55 în Italia, 38 în Spania, 13 în R. Moldova, nouă în Franţa, trei în Ungaria, cinci în Germania, trei în Rusia, patru în Canada şi 28 în SUA. În străinătate vor fi transmise aproximativ 600.000 de buletine de vot, iar bugetul total alocat alegerilor din străinătate este de 3,7 milioane de lei noi.

Secretarul de stat din MAE Bogdan Aurescu a declarat miercuri că alcătuirea birourilor secţiilor de votare din străinătate va fi finalizată până pe data de 17 noiembrie, preşedinţii birourilor secţiilor de votare urmând să fie diplomaţi astfel încât să existe garanţia că secţiile de votare şi procesul de vot se găsesc în situaţii perfect neutre.

Senatorul PSD Titus Corlăţean a declarat la începutul lunii că a intrat în posesia unor informaţii potrivit cărora ar exista tentative de fraudare a alegerilor prin multiplicarea secţiilor de votare din străinătate, care să fie conduse de oameni apropiaţi PDL, şi nu de diplomaţi. Pe de altă parte, MAE a explicat că a decis organizarea a 294 de secţii de vot în străinătate, aproape dublu faţă de cele 153 organizate la prezidenţialele din 2004, în baza evaluărilor de la nivelul misiunilor diplomatice, în urma unor solicitări din partea comunităţilor de români din străinătate şi ţinând cont de interesul crescut pentru alegerile prezidenţiale.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed