Românii revin la obiceiurile din boom

‘Una dintre tendinţele perioadei de boom imobiliar din 2006 – 2008 revine pe piaţa locală imobiliară. Chiar dacă acum cumpărătorii au alte criterii la achiziţia unei locuinţe, tot mai mulţi aleg să achiziţioneze un imobil încă din faza incipientă, când acesta există doar la nivel de planşetă – acest comportament fiind caracteristic în special proiectelor foarte bine localizate’, a declarat Răzvan Cuc, director regional RE/MAX România.

Astfel, în primele şase luni ale acestui an, piaţa imobiliară rezidenţială a crescut cu circa 5%, fapt demonstrat şi de numărul mare de proiecte rezidenţiale finalizate sau aflate în curs de dezvoltare în toate centrele economice ale ţării.

‘În acest prim semestru s-a simţit o efervescenţă puternică în special în Bucureşti, dar şi în alte oraşe importante ale ţării, precum Cluj-Napoca, Braşov sau Iaşi. Sunt foarte multe proiecte în plin proces de construcţie, precum şi în etapa de proiectare, ceea ce înseamnă că următoarea perioadă a anului se arată benefică pentru accelerarea numărului de unităţi livrate’, a mai spus Răzvan Cuc.

Reprezentantul companiei distinge o schimbare notabilă în comportamentul vânzătorilor, care, în anii de criză pe piaţa de real-estate, au înţeles că succesul unei vânzări necesită concesii severe. Pe de altă parte, cumpărătorii au devenit mult mai analitici şi pretenţioşi şi îşi adaptează cererile după un raţionament conservativ, în funcţie de bugetele disponibile.

‘Sperăm ca în cazul revenirii unei perioade similare cu cea a boom-ului imobiliar, comportamentul de achiziţie al românilor să rămână cel cumpătat de astăzi şi nu cel din anii 2000, când s-au făcut foarte multe greşeli în tranzacţiile imobiliare, greşeli legate în primul rând de o supraîndatorare excesivă’, a completat Răzvan Cuc.

Acesta a subliniat că, deşi românii au început din nou să cumpere locuinţe din faza de proiect, aceştia analizează în primul rând nevoile pe care le au, raportate la buget, şi nu mai investesc în proprietăţi prea mari sau prea costisitoare în ceea ce priveşte întreţinerea. Acelaşi comportament este regăsit şi în situaţia construcţiei de case individuale – beneficiarii îşi analizează mai atent nevoile proiectând şi realizând proiectul adaptat la bugetul de construire şi la cel de întreţinere în utilizare.

Dacă la începutul anului se estima o creştere de maxim 5% a pieţei imobiliare, atât din punct de vedere al preţurilor, cât şi din punct de vedere al numărului de tranzacţii, evoluţia pozitivă a pieţei în prima parte a anului încurajează specialiştii să aprecieze o depăşire a procentului iniţial, care se va regăsi în preţurile medii din oraşele mari ale ţării.

‘Probabil cel mai important factor care a condus la rezultatele pozitive din prima parte a anului a fost facilitarea accesului la finanţare. Dacă privim în detaliu, creşterea pieţei imobiliare este corelată cu creşterea economică a ţării’, a menţionat reprezentantul companiei.

Dincolo de evoluţia pozitivă pe segmentul rezidenţiale, Răzvan Cuc a mai subliniat că avansul pieţei s-a putut observa şi pe segmentele de birouri, comercial sau logistic.

 

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed