Românii stau tot mai mult în beznă. La propriu

Valoarea medie agregată la nivel naţional a întreruperilor în alimentarea cu energie electrică a consumatorilor de energie electrică a fost, în 2017, de 477 de minute, pentru un consumator raordat la sistemul de distribuţie, potrivit datelor Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Această valoare este mai mare cu patru minute decât cea de anul trecut, în condiţiile în care firesc este ca timpul să scadă. Vestea îmbucurătoare este că a scăzut timpul întreruperilor neplanificate şi a crescut celor al opririlor anunţate.  Indicatorul este încă mare faţă de cel din statele dezvoltate. Cel mai puţin au avut de suferit bucureştenii, iar cel mai mult cei din nordul Transilvaniei.

 

Unul dintre cei mai relevanţi indictori luaţi în calcul pentru a măsura calitatea serviciului de alimentare cu energie electrică este SAIDI (System Average Interruption Duration Index): durata medie a întreruperilor în reţea (Sistem) pentru un utilizator, care reprezintă timpul mediu de întrerupere a utilizatorilor la nivel de operator de distribuţie, calculat ca o medie ponderată, împărţind durata cumulată a întreruperilor lungi la numărul total de utilizatori deserviți de respectivul operator.

 

SAIDI este considerat un indicator de ordin superior, deoarece reprezintă o valoare medie a timpului de întrerupere, dar presupune înregistrarea duratei fiecărei întreruperi.

 

Articolul integral pe E-NERGIA.

 

 

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed