Românii vor putea câștiga bani din reciclarea peturilor. Cât vom primi pentru fiecare sticlă

În curând, românii vor putea să câștige bani din reciclarea peturilor și dozelor, așa cum se întâmplă de ani buni în majoritatea țărilor din Uniunea Europeană.

Cei care vor duce peturile și dozele de suc sau bere vom primi câte 50 de bani pentru fiecare. La început, magazinele sunt obligate să se înscrie pe o platformă.

Apoi, în cazul supermarketurilor vor exista automate speciale pentru colectare și plată. La comercianții mici, de preluarea ambalajelor se va ocupa vânzătorul.

Automatele de reciclat sticle vor exista în fiecare supermarket. În jur de 80.000 de comercianți din toată țara sunt obligați să se înscrie în baza de date a Sistemului de Garanție – Returnare (SGR) pentru sticle și alte ambalaje, iar cei care au magazine mai mari de 200 de metri pătrați vor trebui neapărat să aibă și aceste puncte de colectare.

„Consumatorul, odată ce va cumpără un produs, pe lângă prețul produsului va plăti și o garanție de 50 de bani. El va primi un voucher sau va putea solicita returnarea contravalorii în numerar”, a spus Emanuel Pârvulescu, director de mediu, potrivit ProTV.

Centrele de reciclare nu există, momentan, în România

Momentan, în România nu există centre de reciclare a recipientelor. „Urmează să fie dezvoltate un număr de patru, cinci centre regionale de colectare, numerare, compactare al ambalajelor și un număr de opt platforme intermediale, care să asigure preluarea de la magazin și să facă o numărare inițială și să transmită ambalejele celor patru centre”, a spus Julia Leferman, director general al Asociației „Berarii României”, potrivit aceleași surse.

Pe etichetele produselor va fi imprimat un cod de bare național, care indică faptul că acel ambalaj poate fi returnat.

Responsabilitatea plăților pentru transportul ambalajelor de la magazine către firmele de numărare și sortare le revine celor care se ocupă de Sistemul de Garanție – Returnare.

„Acesta este cel care va prelua și va duce la centrele proprii de operare acolo unde se întâmplă numărarea ambalajelor colectate în sistem manual și se va face implicit decontul către comerciant”, a mai zis Julia Leferman.

Toate aceste lucruri ar trebui să fie implementate din toamnă. Cei care returnează recipientele în care au fost băuturi trebuie să le curețe înainte.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed