Romgaz readuce la viață o zonă industrială intrată în faliment

Compania GSP Power, deținută de omul de afaceri Gabriel Comănescu, va construi o centrală electrică de 150 MW la Halânga, lângă fosta unitate de producere a apei grele, care a dat faliment în 2016. Societatea de stat Romgaz va furniza gaze naturale și în schimb va primi electricitate. Se reinventează, astfel, o zonă industrială moartă, iar municipiul Drobeta Turnu-Severin, ani de zile alimentat cu agent termic de la Halânga, ar putea beneficia din nou de căldură pentru că Romgaz a semnat un memorandum cu Mehedinți Gaz, furnizor de gaze naturale din municipiu, pentru instalarea a câteva zeci de centrale de cartier, pe gaze, în oraș. “Este momentul ca o companie mare a statului român să se implice astfel încât lucrurile să reintre în normalitate. Cred ca încălzirea orașului va fi rezolvată prin aceste centrale de cartier, rețeaua de distribuție se va extinde. Severienii vor avea de ales între o centrală pe care să o pună acasă și centrala de cartier”, a declarat, la Drobeta-Turnu Severin, ministrul Economiei, Virgil Popescu. În afară de centrala de 150 MW, va amplasată și o fermă solară cu o capacitate de 50 MW. ”Halânga renaște într-un catalizator de dezvoltare economică pentru comunitate. Generăm energie curată pentru un viitor mai sigur printr-o centrală flexibilă și eficientă”, se arată în prezentarea evenimentului.

 

 

 

 

 

Combinatul de apă grea de la Halânga nu mai funcționează din 2015. Proprietarul, Regia Autonomă de Activități Nucleare a intrat în faliment, conform unei decizii a Tribunalului Mehedinți din 2016, în urma acumulării unor datorii de 680 milioane de lei. În plus, Regia a acumulat alte 70 milioane de lei din 2013, când a intrat în insolvență. Regia producea apă-grea pentru producţia electricităţii în reactoarele nucleare ale centralei de la Cernavodă, operată de compania de stat Nuclearelectrica, precum şi electricitate pe bază de cărbune şi energie termică pentru reţeaua centralizată de termoficare a municipiului Drobeta-Turnu Severin.

 

În zona Mehedinți, o altă companie de stat, Transgaz, va construi în următorii patru ani o conductă de transport a gazelor naturale în zonă, care va pleca din stația de comprimare Jupa, de pe traseul BRUA, și va alimenta 40 de localități ale județului. Investiția are o valoare de 250 de milioane de lei, iar lungimea ei este de 180 km.

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed