Rominserv a finalizat instalarea a două noi instalaţii pe platforma Petromidia

0

Potrivit unui comunicat transmis Bursei, acestea fac parte din programul de creştere a capacităţii de procesare a rafinăriei Petromidia la 5 milioane de tone, investiţia aferentă fiind estimată la peste 264 milioane dolari, iar întregul pachet la peste 377 milioane dolari.

 

„Experienţa şi expertiza de 10 ani a Rominserv-ului în proiectele de dezvoltare şi modernizare a rafinăriilor Grupului ne-au permis realizarea lucrărilor de proiectare siconstrucţie în bugetul şi timpul stabilit anterior, acestea realizându-se în condiţii de deplină siguranţă. A fost o provocare pentru inginerii noştri, care au reuşit să găseascăsoluţii tehnologice inovative, în acord cu particularităţile rafinăriei – specificaţiile solului, diminuarea greutăţilor reactoarelor, construirea în spaţiu redus, automatizareaproceselor, reţeaua de instalaţii”, a declarat directorul general Rominserv, Bogdan Oslobeanu.

 

În perioada următoare, Rominserv va realiza şi coordona lucrările de integrare a instalaţiilor în fluxul operaţional al rafinăriei şi, implicit, în cadrul centrului de comandă şi control al rafinăriei. Acestea vor intra în perioada ianuarie-februarie în probe tehnologice, urmând ca în februarie-martie să fie integrate în fluxul de producţie.

 

Instalaţia de hidrocracare blândă va avea o capacitate de 1,7 milioane de tone pe an şi va permite atât cresterea producţiei de motorină Euro 5, cât şi furnizarea de produs cu un conţinut scăzut de sulf pentru instalaţia de cracare catalitică.

 

Un alt proiect important pentru creşterea capacităţii rafinăriei este şi noua fabrică de hidrogen, care va asigura hidrogenul necesar extracţiei sulfului din ţiţei şi alinierea întotalitate a producţiei la standardul Euro 5. Cu o capacitate de 40.000 metri cubi/oră, instalaţia va produce hidrogen cu o puritate de minim 99,98% la o presiune de minim 86 bari.

 

„În calitate de contractor general al grupului Rompetrol, am reuşit să realizăm proiecte state-of-the-art în termenele asumate şi ţinând sub control costurile bugetate, datorită organizării interne complete a competenţelor de Inginerie, Achiziţii, Contrucţii şi Management de Proiect. Spre comparaţie, proiecte similare realizate în regim de turnkey cu firme externe pot avea costuri suplimentare cuprinse între 30% si 50% faţă de realizările noastre”, mai declară directorul general al Rominserv.

 

Pentru acest an, Rominserv estimează atingerea unei cifre de afaceri de 200 milioane dolari, valoarea totală a proiectelor realizate în cei zece ani de activitate în cadrulGrupului Rompetrol fiind de peste 850 de milioane dolari, din care 550 de milioane în ultimii patru ani.

 

Compania este contractorul general al Grupului Rompetrol, susţinând dezvoltarea operaţiunilor şi activităţilor acestuia de rafinare, marketing şi trading, dar şi înoperaţiuni adiţionale – explorare si producţie, servicii petroliere, EPCM, transport..

 

Rominserv a preluat în 2001 activităţile şi experienţa dobândită de Rompetrol SA (înfiinţată în 1974, cu ample proiecte în state precum Turkmenistan, Rusia, Iraq,Serbia, Yemen, Sudan, Angolo, Egipt, Iordan şi Mozambic).

 

Grupul Rompetrol îşi desfăsoară activitatea în 12 ţări, având majoritatea activelor şi operaţiunilor în Franţa, România, Spania şi Sud-Estul Europei.