Rompetrol va achita statului 200 de milioane de dolari, după aprobarea memorandumului

Rompetrol va vira către bugetul statului cele 200 de milioane de dolari convenite în memorandumul agreat cu Guvernul în maximum două luni după ce înțelegerea va obține toate aprobările legale, a declarat joi Azamat Zhangulov, vicepreședintele grupului Rompetrol.

‘După ce memorandumul va obține toate aprobările legale, vom finaliza tranzacția de răscumpărare a acțiunilor de la statul român și vom vira banii la bugetul de stat într-o lună și jumătate—două. Apoi vom începe constituirea Fondului de investiții. Noi am lucrat până acum la acest proiect, am pregătit deja toate documentele și suntem gata să-i dăm drumul’, a spus oficialul Rompetrol.

 

Plenul Camerei Deputaților a adoptat miercuri proiectul legii privind aprobarea memorandumului de înțelegere încheiat între statul român și Rompetrol Group, semnat la 15 februarie 2013, și a respins totodată cererea de reexaminare formulată de președintele Traian Băsescu privind acest proiect. Președintele Comisiei economice a Camerei, Mihai Tudose, a argumentat prin faptul că cererea de reexaminare a președintelui nu are la bază conținutul în sine al memorandumului.

 

Memorandumul prevede că Rompetrol va răscumpăra 26,6% din acțiunile deținute de statul român la Rompetrol Rafinare cu 200 de milioane de dolari și va înființa, împreună cu statul român, un fond de un miliard de euro pentru investiții energetice.

 

‘Suntem convinși că un fond este cel mai bun mod de a susține investițiile în România, întru-un moment când investițiile străine sunt la un nivel foarte jos. Votul de ieri (miercuri—n.r.) reprezintă un semnal că Parlamentul și Guvernul sunt convinse că acesta este un lucru bun. Nu este nimic schimbat față de forma anterioară a memorandumului, iar problema a fost 100% de natură procedurală’, a mai spus Azamat Zhangulov.

 

În luna mai, Parlamentul a aprobat Legea privind Memorandumul de înțelegere încheiat între statul român și grupul Rompetrol, însă, la începutul lunii iulie, președintele Traian Băsescu a respins-o de la promulgare și a retrimis-o în Parlament, solicitând reexaminarea și respingerea ei.

 

În cererea sa, președintele Băsescu atrage atenția asupra faptului că legea supusă reexaminării are „un caracter individual” și nu reglementează o relație socială generală, ci o prealabilă înțelegere. Băsescu a precizat că acest memorandum ar fi trebuit adoptat prin hotărâre de Guvern.

 

Pe 26 iunie, Curtea Constituțională a României a decis că este constituțională Legea privind Memorandumul de înțelegere încheiat între statul român și Grupul Rompetrol în raport de motivele invocate. Decizia este definitivă și general obligatorie.

 

Aceasta după ce, la sfârșitul lunii mai, PDL a atacat la CCR legea care aproba acest memorandum. PDL considera un motiv de neconstituționalitate prevederile unei clauze din memorandum care spune că „toate procesele aflate pe rolul instanțelor judecătorești care sunt legate, direct sau indirect de litigiu (inclusiv litigiul), să fie stinse în mod irevocabil, fără judecarea pe fond și imediat ulterior stingerii acestor litigii”.

 

Memorandumul de Înțelegere dintre statul român și The Rompetrol Group N.V. (TRG) a fost semnat la 15 februarie și prevede că Rompetrol va cumpăra de la Oficiul Participațiilor Statului și Privatizării în Industrie (OPSPI) 26,6969% din acțiunile Rompetrol Rafinare în schimbul a 200 milioane de dolari.

 

Statul român își va menține o participație de 18% pe o perioadă de 3 ani, iar după expirarea acestei perioade va avea posibilitatea să implementeze o nouă procedură de vânzarea a acesteia. TRG va avea în continuare drept de preferință la cumpărarea acestora.

 

Documentul mai prevede constituirea unui fond de investiții de un miliard de dolari cu o participare a statului roman sub forma unei societăți pe acțiuni care va investi în proiecte din domeniul energetic din România.

 

Potrivit Rompetrol, principalele direcții de investiții ale fondului vor urmări consolidarea activităților și operațiunilor Grupului Rompetrol, diversificarea surselor de aprovizionare cu țiței, atât a României, cât și a Uniunii Europene, crearea de noi locuri de muncă, dar și stabilirea cadrului necesar atragerii de noi investiții, cu un impact direct în economia României. Cu o durată de maturitate de 7 ani de la constituirea sa, fondul este format din Rompetrol (80%) și statul român (20%).

 

Guvernul a menționat, la aprobarea memorandumului, faptul că prin semnarea acestui acord a fost eliminat un potențial risc de insolvență a societății, fiind astfel soluționat un vechi diferend între Statul român și RRC, ‘care punea în pericol continuitatea activității a 7.000 de salariați și colectarea a peste 1,3 miliarde de euro la bugetul de stat’.

 

În 2003, Rompetrol Rafinare Constanta a emis obligațiuni în valoare totală de 603 milioane dolari în contul datoriei istorice a societății către bugetul de stat. La 30 septembrie 2010, Rompetrol a răscumpărat obligațiuni de 71 de milioane de dolari, iar statul a primit un pachet de 44,69% din acțiunile RRC în contul obligațiunilor nerăscumpărate.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed