Rosa Sanchez Yebra, Directorul Biroului Comercial al Ambasadei Spaniei: “In 2007, schimburile dintre Romania si Spania vor depasi 1,5 mld. Euro”

Unde era Spania inainte de intrarea in UE si unde este ea astazi?

In acei ani anteriori aderarii la UE, Spania era inca izolata si avea o economie inchisa. In 1986, cand a intrat in UE, PIB-ul sau pe cap de locuitor reprezenta 70% din media grupului. In ultimii douazeci de ani, lucrurile s-au schimbat. Pentru anul 2007 se preconizeaza ca va atinge 101% din media statelor Uniunii Europene. Dincolo de aceste cifre, impresionant este faptul ca Spania a reusit inca din anii ‘90 sa se transforme dintr-o tara exportatoare de forta de munca intr-o tara importatoare de forta de munca, iar din 1997, volumul afacerilor ce s-au extins dincolo de granitele tarii a inceput sa depaseasca volumul investitiilor straine directe din Spania. In prezent, sunt companii a caror faima a depasit granitele tarii.

Cand spun acest lucru, ma gandesc la Zara, Porcelanosa, Baco de Santander, Telefónica, Lladró. Spania ocupa locul opt ca valoare a investitiilor la nivel global si locul al doilea in ceea ce priveste investitiile in America de Sud. In acesti ultimi zece ani, economia a crescut intr-un ritm mai rapid decat media generala europeana, fapt ce a condus la pozitionarea economiei Spaniei pe locul noua in topul mondial al celor mai mari economii.

La sfarsitul lui 2006, PIB-ul Romaniei reprezenta doar 38% din media tarilor Uniunii Europene. Exista solutii care au functionat in Spania si sunt aplicabile si in tara noastra?

Evident, un prim aspect se refera la modelul industrial. Modelul spaniol a fost diferit fata de cel din alte tari UE unde guvernele au pastrat in continuare controlul, prin intermediul companiilor de stat. In Spania s-a procedat invers. Procesul de privatizare al companiilor de stat a fost impulsionat de toate guvernarile, indiferent de culoarea politica, prin intermediul unor mecanisme transparente, in principal prin oferte publice de achizitii, care au transformat mii de cetateni cu economii mici in actionari ai unor societati ce au ajuns apoi multinationale. Imbunatatirea situatiei in administrarea acestor companii a avut un efect covarsitor pentru toata economia.

Un alt aspect relevant se refera la sectorul de stat. Inca din vremea dictaturii, s-a procedat la initierea unui sistem de acces profesional la functiile publice. S-au creat corpuri de functionari publici, ca “avocatii statului”, “economistii statului”, “inspectorii statului”, care au format elita functionarilor publici de grad inalt si care au oferit statului stabilitate si eficienta, indiferent de schimbarile politice. Stabilitatea politica a constituit un punct-cheie, care a facut posibila indreptarea atentiei catre marile obiective pe care statul si le-a propus, si anume convergenta nominala si cea reala.

 Descentralizarea administratiei, ceea ce se incearca acum si in Romania prin constituirea Agentiilor Regionale de Dezvoltare, a dus la competitie intre regiuni si a sporit eficienta ceea ce a fost un alt factor care a determinat progresul. Ca tara periferica a UE, la fel ca si Romania, efortul investitional in infrastructura a fost extraordinar: 4% din PIB pe parcursul mai multor ani. Mai mult, s-a incurajat dezvoltarea infrastructurii, prin concesionarea pe termen lung (25-35 de ani) a autostrazilor. Astfel, s-a stimulat si dezvoltarea companiilor din constructii. Multe dintre aceste companii si-au internationalizat ulterior afacerile.

Care sunt, concret, sectoarele economice in care Spania s-a dezvoltat in mod deosebit?

Spania este cunoscuta in principal ca destinatie turistica, ceea ce este normal, avand in vedere ca este a doua putere turistica mondiala. Anul trecut am primit 67 milioane de turisti, adica 27% mai mult decat populatia Spaniei. Din ceea ce am observat, mai putin cunos

cute in Romania sunt performantele companiilor spaniole in diversele sectoare tehnice, in care acestea sunt lideri la nivel mondial. De exemplu, in industria IT&C, cazul Indra. Cu siguranta, foarte putini romani stiu ca tehnologia Utilities a Indra administreaza 70% din piata romaneasca de electricitate, cu 6,4 milioane de clienti. Compania a implementat, in ultimii patru ani, sistemul propriu de gestiune comerciala (Open SGC) la cinci dintre cei opt distribuitori de energie electrica din tara.

Energia regenerabila este unul dintre punctele agendei UE. Cum ar putea colabora cele doua tari in acest sector?

In sectorul energiilor regenerabile, Spania este cel de-al doilea producator de energie eoliana din lume, dupa Germania, iar companiile spaniole din domeniu sunt lideri de piata la nivel mondial. In Spania se fabrica aproape un sfert din productia mondiala de turbine, iar Acciona Energía este cel mai mare producator si proiectant de parcuri eoliene din lume. In Romania, deocamdata, exista doar 37 de centrale eoliene, iar cererea este mult mai mare, in conditiile in care tara dvs. s-a angajat ca, pana in 2012, cota de surse de energie regenerabila sa reprezinte 33%. Gamesa, principalul producator de turbine eoliene din Spania, se afla deja pe piata romaneasca.

In ce alte domenii mai colaboreaza cele doua tari?

In industria auto, Spania ocupa locul al treilea in Europa si al saptelea in lume, iar in randul producatorilor de masini-unelte ocupa pozitia a treia intre tarile din Uniunea Europeana. Peste 82% dintre vehiculele produse in Spania sunt exportate in peste 90 de tari. Intre companiile spaniole din acest sector prezente in Romania sunt ACE la Cluj, CIE-Matricom la Targoviste, la Turda sunt doua, si anume MMF si Mapsa, Caucho Metal la Sibiu, si Bamesa la Topoloveni. Companiile spaniole aduc contributii mari si in domeniul ingineriei. Doar doua exemple in acest sens: constructia celui de-al cincilea mai lung tunel din lume in cadrul liniei rapide de tren ce va traversa zona muntoasa Guadarrama si extinderea aeroportului Barajas din Madrid, ce va ajunge astfel pe pozitia a patra ca numar de curse operate.

Care sunt tendintele in relatiile dintre Romania si Spania?

De mai bine de doi ani asistam la o autentica explozie de companii spaniole in Romania, partial, datorita intrarii Romaniei in UE. De asemenea, trebuie avute in vedere atractivitatea pe care o ofera piata romaneasca si faptul ca intre romani si spanioli exista afinitati structurale, cunoscut fiind faptul ca romanii care pleaca in Spania se integreaza usor. De exemplu, 57% dintre cele aproape 2.300 de companii cu capital spaniol au fost create in ultimii doi ani, iar pana in iulie 2007 se creasera 528 de companii, dublul celor infiintate in aceeasi perioada in 2006, dar cu un capital de cinci ori mai mare. Daca va continua aceasta tendinta, Spania va deveni unul dintre primii parteneri economici ai Romaniei in urmatorii ani. In prezent, suntem pe locul 12 in topul investitiilor straine si pe locul opt in cel al investitiilor din UE. Dar, daca este sa avem in vedere doar acesti ultimi trei ani, Spania ar fi cel de-al optulea investitor global. Evident, investitiile in sectorul imobiliar sunt foarte importante, dar avem si proiecte importante greenfield in industria componentelor auto, metalurgie, industria chimica si agroalimentara.

Puteti estima la ce valoarea se vor ridica schimburile comerciale, anul acesta?

Investitiile in crestere duc la intensificarea schimburilor comerciale. Din 2006, Spania are o balanta comerciala pozitiva cu Romania, iar schimburile comerciale cresc cu o medie de 30%.

Anul acesta, schimburile vor depasi 1,5 miliarde euro. Datorita numarului mare de investitori spanioli de pe piata imobiliara din Romania. La Caixa, unul dintre primele trei grupuri financiare din Spania, a decis sa isi deschida in aceasta toamna un sediu in Bucuresti, aceasta fiind ultima intrare spaniola in Romania.

Curriculum Vitae

  • Director al Biroului Economic si Comercial al Spaniei la Bucuresti
  • A activat ca sef de cabinet al Secretarului de stat pentru Afaceri Externe
  • Fost consilier pe probleme economice al ministrului de Finante
  • Fost consilier IMF si Ecofin al Trezoreriei
  • Este membru al Organismului de stat de economisti si specialisti in comert
  • Are un M.B.A. la Instituto de Empresa din Madrid

“Modelul spaniol a fost diferit fata de cel din alte tari UE, unde guvernele au pastrat in continuare controlul, prin intermediul companiilor de stat. In Spania s-a procedat invers. Rosa Sanchez Yebra Alonso seful Reprezentantei Comerciale a AmbAsadei Spaniei

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed