Ruperea RUSIEI în două. Viitorul apropiat nu arată deloc bine

0

În Rusia s-au constituit niște condiții bune macro-economice. Prețurile la petrol au crescut în ultimul an cu mai mult de o treime. Acest lucru s-a reflectat imediat asupra capitolului venituri de la buget, care a fost alimentat suplimentar de pe urma vânzării de materii prime. Cu toate acestea, în condițiile creșterii colosale a exportului, ceilalți indicatori macro-economici de multe ori nu arată o creștere tot așa de senzațională. Acest lucru este recunoscut într-o oarecare măsură și de autorități.

 

Printre altele, despre aceasta vorbește noul proiect al prognozei macro care presupune încetinirea creșterii economiei și a salariilor reale ale populației începând cu 2019. De facto, economia Federației Ruse s-a împărțit cumva în două: economia de materii prime – care are venituri excesive și un sold pozitiv al balanței – și cea care nu ține de materiile prime, în care veniturile populației stagnează și încetinește creșterea economică, scrie Nezavisimaia Gazeta, citată de Rador.

 

Prețul mediu al petrolului marca Urals a crescut în perioada ianuarie – iunie aproape cu 37%. Un astfel de salt nu putea să nu se reflecte asupra veniturilor vistieriei federale. După cum remarcă chiar oficialii guvernamentali, numai afacerea în cadrul OPEC+ a adus suplimentar la buget patru trilioane de ruble.

 

În perioada ianuarie – mai a.c. bugetul federal a fost executat cu un profit de 1,2% din PIB (458,8 miliarde de ruble). Totodată, veniturile vistieriei în această perioadă au fost de 6,912 trilioane de ruble, din care veniturilor de petrol și gaze le-au revenit 3,174 de trilioane de ruble, iar celor care nu țin de sfera petrolului și gazelor – 3,737 de trilioane de ruble.

 

 

Economia Rusiei va avea de suferit în următoarea perioadă. Avertizarea vine din partea Ministerului Dezvoltării Economice de la Moscova, care a prognozat o înrăutățire a macroeconomiei ţării începând cu 2018 şi până în 2019.

 

Asta deoarece Guvernul a decis să mărească de la 18 procente până la 20 la sută taxa pe valoarea adăugată. Prin urmare, până la mijlocul anului viitor, PIB-ul ar putea scădea cu aproximativ un procent. Datele Ministerului mai arată că, până în 2019, inflaţia va creşte de la 2,2 la sută până la 4,3.

 

Articolul integral pe HOTNEWS.