AcasăEconomieRusia a amendat WhatsApp, Snap şi alte firme străine pentru că nu...

Rusia a amendat WhatsApp, Snap şi alte firme străine pentru că nu stochează datele utilizatorilor ruşi la nivel naţional

Moscova a intrat în conflict cu Big Tech din cauza conţinutului, a cenzurii, a datelor şi a reprezentării locale, în dispute care au escaladat de când Rusia şi-a trimis forţele armate în Ucraina, pe 24 februarie.

Tribunalul districtual Tagansky din Moscova a amendat WhatsApp cu 18 milioane de ruble (301.255 de dolari) pentru o recidivă, după ce mai primise o penalizare de 4 milioane de ruble în august anul trecut.

Amenda aplicată WhatsApp a depăşit sancţiunea de 15 milioane de ruble acordată companiei Google, deţinută de Alphabet, pentru o încălcare repetată, luna trecută.

Instanţa a amendat proprietarul Tinder Match Group cu 2 milioane de ruble, Snap şi Hotels.com, deţinută de Expedia Group, cu 1 milion de ruble, şi serviciul de streaming de muzică Spotify cu 500.000 de ruble.

Niciuna dintre companii nu a răspuns imediat solicitărilor de comentarii.

Spotify şi-a închis biroul din Rusia în martie şi la scurt timp după aceea şi-a suspendat serviciul în ţară.

Agenţia de presă RIA a citat un avocat al Hotels.com spunând că compania nu a recunoscut acuzaţia ca infracţiune, adăugând că compania a încetat să mai prelucreze orice date ale utilizatorilor din Rusia de la 1 aprilie.

Rusia a restricţionat accesul la platformele emblematice Facebook şi Instagram ale Meta, precum şi la reţeaua de socializare Twitter, la scurt timp după începutul conflictului din Ucraina, o mişcare pe care criticii au considerat-o ca un efort al Rusiei de a exercita un control mai mare asupra fluxurilor de informaţii.

Meta a fost găsit vinovată de ”activitate extremistă” în Rusia, iar un recurs al său a fost respins în iunie, dar Moscova a permis ca serviciul WhatsApp să rămână disponibil.

Peste 600 de companii străine au fost de acord cu cerinţele Rusiei referitoare la păstrarea datelor utilizatorilor în ţară, de când legea stocării datelor a fost adoptată în 2015, a declarat Anton Gorelkin, şef adjunct al comisiei pentru politica informaţională a parlamentului rus.

”În contextul războiului informaţional cu Occidentul, suntem convinşi că această lege era necesară. Numai astfel putem fi siguri că serviciile de informaţii străine şi tot felul de fraudatori nu au acces la (date)”, a scris Gorelkin pe Telegram.

 

Ultimele Articole