Rusia a obţinut venituri uriaşe de pe urma creşterii cursurilor energiilor fosile în cele şase luni de zile de război în Ucraina, arată un raport

”Creşterea cursului energiei fosile înseamnă că veniturile actuale ale Rusiei sunt cu mult mai mari decât cele din anii precedenţi, în pofida reducerii volumurilor exportate”, se arată în acest raport, întocmit de către Centre for Research on Energy and Clean Air (CREA), cu sediul în Finlanda.

Cursurile gazelor naturale au ”explodat” şi au atins niveluri istorice în Europa, iar cele ale petrolului au crescut puternic la începutul Războiului rus în Ucraina, după care au scăzut recent.

”Estimăm că exporturile de energii fosile au contribuit cu 43 de miliarde de euro la bugetul federal rus, ajutând la finanţarea crimelor de război din Ucraina”, calculează autorii raportului.

Aceste date au fost estimate în primele şase luni ale războiului rus de după invazia Ucrainei, de la 24 februarie la 24 august.

În această perioadă, CREA estimează că primul importator de energii fosile ruseşti a fost Uniunea Europeană (UE) – 85,1 miliarde de euro -, urmată de China şi Turcia.

UE a decis să impună un embargo treptat importurilor de petrol şi produse petroliere ruseşti.

Ea a pus capăt achiziţiei de cărbune, însă nu şi achiziţiei de gaze naturale ruseşti – de care este foarte dependentă.

Centrul de cercetare estimează însă că embargoul european impus cărbunelui rusesc – care a intrat în vigoare la 10 august – a dat rezultate, iar exporturile ruseşti au scăzut de atunci la cel mai slab nivel de la invazia rusă a Ucrainei.

”Rusia a eşuat să găsească alţi cumpărători”, scriu autorii raportului.

CREA estimează, în schimb, că reguli ”mai puternice” este necesar să fie implementate în vederea evitării ca petrolul rusesc să pătrundă pe pieţe pe care este interzis.

Sancţiunile impuse de Occident Rusiei sunt foarte uşor de ocolit în prezent, potrivit Centrului de Cercetare finlandez.

”UE trebuie să interzică utilizarea navelor şi porturilor europene în transportul petrolului rusesc către ţări terţe”, recomandă autorii raportului.

Ei îndeamnă Regatul Unit să interzică participarea sectorului britanic alş asigurărilor la astfel de transporturi internţaionale.

Statele membre G7 au decis vineri să plafoneze ”de urgenţă” preţul petrolului rus –  un mecanism complex care urmează să fie implementat şi care are scopul să aplice o nouă lovitură energetică Moscovei.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri