Rusia a respins avertismentele conform cărora Statele Unite i-ar putea restricţiona accesul la produse electronice dacă va ataca Ucraina

Washingtonul a ameninţat cu sancţiuni ample pentru a-l descuraja pe preşedintele rus Vladimir Putin să invadeze Ucraina, după ce Moscova a deplasat zeci de mii de trupe în apropierea ţării vecine.

Rusia neagă că plănuieşte o nouă ofensivă militară.

Casa Albă a transmis industriei de cipuri din SUA să fie pregătită pentru noi restricţii aplicate exporturilor în Rusia, inclusiv posibila blocarea a accesului ţării la livrările sale de electronice la nivel globaleau declarat surse pentru Reuters, săptămâna aceasta.

”Posibilele restricţii privind livrările de produse fabricate în străinătate folosind tehnologia americană ar afecta mai ales producătorii înşişi. Nu există nimic fundamental nou în intenţiile declarate. Evident, este o continuare a politicii SUA de a scoate orice concurent, chiar şi potenţialii concurenţi, de pe piaţă”, a declarat ministrul rus al Industriei şi Comerţului, Denis Manturov, într-o declaraţie pentru Reuters.”, a adăugat el.

În cazul în care Statele Unite ale Americii extind domeniul de aplicare al aşa-numitei reguli privind produsele străine directe în Rusia, reflectând o măsură anterioară împotriva gigantului chinez de telecomunicaţii Huawei, Washingtonul ar putea opri livrările de cipuri, computere, electronice de larg consum, echipamente de telecomunicaţii şi alte articole fabricate oriunde în lume dacă sunt produse folosind tehnologia americană.

Măsuri similare au fost aplicate în timpul Războiului Rece, când Statele Unite şi alte naţiuni occidentale au menţinut sancţiuni tehnologice severe asupra Uniunii Sovietice, limitând dezvoltarea acesteia.

Prim-ministrul Mihail Mişustin a declarat joi că este important să se asigure independenţa tehnologică faţă de produsele importate din industria aviaţiei, deoarece aceasta reduce riscurile pentru dezvoltarea sectorului.

Conglomeratul de stat Rostec, care produce avioane şi maşini, industrii vulnerabile la lipsa cipurilor, a declarat că componentele importate nu au fost folosite în producerea hardware-ului militar şi că Rusia a crescut producţia internă de piese ca răspuns la rundele anterioare de sancţiuni.

”Posibila impunere de sancţiuni suplimentare va afecta în primul rând interesele companiilor americane care lucrează pentru export”, a spus Rostec.

La fel ca şi alte ţări producătoare de maşini, Rusia suferă de un deficit de semiconductori, producătorii de maşini concurând cu industria de electronice de larg consum pentru aprovizionarea cu cipuri, situaţiie care a mărit preţurile maşinilor pentru cumpărătorii ruşi.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed