Rusia apelează la pușcăriași pentru a-și reface trupele care luptă în Ucraina. Sunt excluși violatorii, pedofilii, extremiștii și teroriștii

Promisiuni de libertate și bogăție sunt făcute deținuților din celulele înghesuite ale închisorilor din Rusia. Urmează convorbiri telefonice frenetice între rude și deținuți care cântăresc oferta. Apoi, prizonierii dispar, lăsându-i pe cei dragi să urmărească rapoartele despre răniții care sosesc în spitale, relatează CNN.

Această scenă se joacă în comunitățile de deținuți din Rusia. Cu o armată regulată subțiată după aproape șase luni de invazie dezastruoasă și sângeroasă a Ucrainei, există tot mai multe dovezi că Moscova recrutează prizonieri din Rusia pentru a-i trimite să lupte în Ucraina.

De-a lungul unei investigații care a durat o lună, CNN a vorbit cu deținuții prinși în cea mai nouă schemă de recrutare a Rusiei, împreună cu rudele și prietenii lor. Activiștii cred că sute de persoane au fost abordate în zeci de închisori din Rusia – de la criminali la infractori condamnați pentru trafic de droguri. Unii au fost luați chiar din închisoarea în care este deținut un american de profil înalt încarcerat în Rusia, Paul Whelan. Fratele său, David, a declarat în iulie că a auzit că zece voluntari au părăsit IK17 din Mordovia pentru frontul din Ucraina

Zeci de mesaje de chat între rude, analizate de CNN, detaliază recompensele tentante oferite pentru a lupta în Ucraina, unde riscul de moarte este ridicat. Cele mai recente evaluări occidentale sugerează că până la 75.000 de soldați ruși au fost uciși sau răniți de la începutul invaziei (o afirmație negată de Kremlin).

Un prizonier a vorbit cu CNN din celula sa înghesuită din închisoare, unde un ventilator prins deasupra unui televizor străvechi încerca să răcorească aerul. Încarcerat de mai mulți ani pentru infracțiuni legate de droguri, acesta a vorbit sub rezerva anonimatului, folosind un smartphone de contrabandă – destul de comun în sistemul penitenciar rusesc – pentru a descrie condițiile oferite.

„Ei vor accepta infractori, dar nu violatori, pedofili, extremiști sau teroriști”, a spus el. „Se oferă amnistie sau o grațiere în șase luni. Cineva vorbește de 100.000 de ruble pe lună, altul de 200.000. Totul este diferit”. El a spus că oferta a fost făcută atunci când bărbați neidentificați, despre care se crede că fac parte din firma unui contractor militar privat, au venit la închisoare în prima jumătate a lunii iulie, și că acceptarea în program ar duce la două săptămâni de pregătire în regiunea Rostov, în sudul Rusiei. Deși avea doi ani de serviciu în armată, el a spus că recrutorii nu păreau să insiste asupra experienței militare.

„Poate face o diferență reală pentru mine: să fiu încarcerat timp de aproape un deceniu sau să ies în șase luni dacă sunt norocos. Dar asta doar dacă ești norocos. Vreau doar să mă întorc acasă la copii cât mai curând posibil. Dacă această opțiune este posibilă, atunci de ce nu?”.

Deținutul a declarat că 50 de deținuți au fost deja selectați pentru recrutare și plasați în carantină în închisoare, dar a auzit că 400 au aplicat. Activiștii pentru drepturile omului care lucrează în sistemul penitenciar rusesc au declarat că, de la începutul lunii iulie, au fost inundați de rapoarte din întreaga Rusie de la rude îngrijorate, preocupate de soarta deținuților lor.

„În ultimele trei săptămâni [din iulie], există un val foarte mare al acestui proiect de a recruta mii de prizonieri ruși și de a-i trimite la război”, a declarat Vladimir Oseșkin, șeful Gulagu.net, un grup de apărare a prizonierilor.

Oseșkin a declarat că unora li s-a promis o plată către familiile lor de cinci milioane de ruble (82.000 de dolari) dacă vor muri, dar toate recompensele financiare s-ar putea să nu fie niciodată onorate. „Nu există nicio garanție, nu există un contract real. Este ilegal”, a spus el.

Oseșkin a speculat că prizonierii au fost folosiți efectiv ca momeală, pentru a deveni țintăm a pozițiilor ucrainene, permițând astfel armatei regulate rusești să riposteze cu precizie. „Ei merg primii, iar când armata ucraineană îi vede, trage în ei. Apoi, soldații ruși văd unde sunt ucrainenii și bombardează locul”.

CNN a contactat Ministerul rus al Apărării și serviciul penitenciar (FSIN) pentru a comenta acuzațiile potrivit cărora prizonierii sunt recrutați pentru a lupta în Ucraina. Niciunul dintre ei nu a răspuns.

În timp ce recrutarea se află la început, primele rapoarte au apărut printre membrii familiilor prizonierilor răniți care sunt spitalizați în zona separatistă controlată de Rusia în Lugansk.

CNN a vizualizat mesajele de chat schimbate între rudele deținuților care se pare că au fost deja trimiși pe linia frontului. O soție detaliază modul în care și-a contactat soțul, care zăcea rănit într-un spital din Lugansk. Soția a spus că doar trei prizonieri din unitatea soțului ei, formată din zece persoane, mai erau în viață. CNN cunoaște identitatea prizonierului rănit, dar nu a putut confirma spitalizarea acestuia.

Alte mesaje între rude au detaliat, de asemenea, disperarea tăcută a prizonierilor, prinși într-un sistem judiciar rusesc în care 99% dintre cazurile aduse în instanță se soldează cu o condamnare, iar corupția cântărește greu asupra unui sistem penal supraîncărcat. În această lună, un deținut i-a trimis un mesaj fratelui său pe WhatsApp despre decizia sa de a pleca.

DEȚINUT
Plec. Dar să nu-i spui mamei oricum. Este mai bine așa. Altfel își va face multe griji și va reacționa la fiecare veste.
FRATE
Asta e, vom reacționa la orice veste. Dacă ne spui unde ești, ce faci, vom fi mai liniștiți, căci măcar vom ști unde să căutăm.
DEȚINUT
Nici măcar nu știu. Totul va fi decis de fapte.
DEȚINUT
Știu doar că vom merge la închisoarea 12 și, odată adunați acolo, la Rostov pentru 2 săptămâni, unde există un centru, iar apoi în teritoriu.
DEȚINUT
Eu sunt dispus să merg. O mulțime de opțiuni [în viață], dar acum există doar una singură. De aceea am fost de acord.
FRATE
Ai putea să lucrezi la închisoare, să citești cărți, să te califici în IT sau în limbi străine.
DEȚINUT
Sunt deja prea bătrân pentru rahatul ăsta.

Opțiunile de recrutare de noi soldați ale Moscovei s-au diminuat în cele peste cinci luni de invazie. Președintele rus Vladimir Putin a declarat inițial că niciun recrut nu a fost desfășurat în război, înainte ca ministerul apărării să recunoască faptul că a retras o parte dintre ei de pe linia frontului după ce au fost desfășurați, aparent din greșeală. Kremlinul a declarat că nu va avea loc o mobilizare generală în Rusia, temându-se probabil că această politică s-ar dovedi nepopulară.

Recrutarea în închisori se face, potrivit activiștilor și prizonierilor, sub auspiciile contractorului militar privat Wagner, care nu se supune interdicției armatei ruse de a angaja condamnați. Prizonierii nu au împărtășit nicio copie a contractelor lor cu rudele lor sau cu activiștii, astfel încât termenii exacți sau angajatorul rămân neclari. Wagner – care lucrează la nivel global și este condus de Evgheni Prigojin, un om cunoscut drept „bucătarul lui Putin” – este cel mai mare contractor militar privat rus. Prigojin neagă legăturile cu Wagner.

Lipsa de claritate, coroborată cu tăcerea celor dragi, nu face decât să sporească neliniștile rudelor. Oksana, sora vitregă a unui prizonier rus căruia i s-a oferit trimiterea pe front, a declarat că mama sa a fost inițial dornică să primească salariul din serviciul fiului ei, dar, de când acesta a dispărut de pe aplicațiile de mesagerie, a început să fie îngrijorată.

„Știm că a fost în Rostov”, a spus Oksana. „A sunat-o de pe un nou număr de WhatsApp pe 10 iulie și i-a cerut să trimită o copie a pașaportului pentru a primi salariul”, a spus ea. Acest lucru însemna că era mai puțin probabil ca el să se afle în închisoare, a spus ea, deoarece salariile unui deținut care muncește în închisoare sunt de obicei plătite în propriul cont.

„Sunt în contact cu multe rude și toate au același scenariu: Trimiteți detaliile pașaportului. Niciun contact”, a spus ea. „Aceștia sunt cea mai puțin protejată parte a populației. Putin a spus că nu vor fi trimiși recruți, dar au fost trimiși. Cu condamnații, va fi foarte greu să se dezvăluie că au fost trimiși”. Numele Oksanei a fost schimbat din motive de securitate.

La sfârșitul lunii iulie, mama a primit un mesaj de la un alt număr nou, scris în mod familiar în rusa stricată a fiului ei. Acesta insista asupra faptului că era sănătos și că se simțea bine, dar nu dădea detalii despre locul unde se afla. „A mai rămas ceva timp, dar se scurge repede”, a scris el. „Când voi putea, te voi suna”.

Mama a fost sunată ulterior de o persoană care s-a prezentat drept „contabil” și care s-a angajat să îi aducă salariul fiului ei în numerar o săptămână mai târziu.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed