x


  • EUR
    4.7536
    USD
    4.3072
string(7) "externe"

Rusia: Manevre militare de amploare

Manevre de amploare au început marţi în Districtul militar Sud al Federaţiei Ruse, nu departe de graniţa cu Ucraina, la care participă peste 1.700 de soldaţi şi mai mult de 350 de echipamente militare, menţionează un comunicat al serviciului de presă al Ministerului rus al Apărării, citat de agenţia de presă ucraineană Liga.

Author: Ionut Lupescu | Sursa: Agerpres | Publicat: 03.02.2015, 10:44

Aplicaţiile se vor desfăşura pe şapte poligoane situate în regiunea Volgograd, la Stavropol şi Krasnodar, în Republica Crimeea, Osetia de Nord şi Armenia, fostă republică sovietică din Caucazul de Sud, unde Rusia are o bază militară.

În exerciţii sunt angrenate unităţi de protecţie biologică din cadrul Flotei ruse din Marea Neagră, a flotilei din Marea Caspică şi a Comandamentului 4 al forţelor aeriene şi antiaeriene ruse.

Potrivit Ministerului rus al Apărării, în aceste aplicaţii sunt folosite maşini de recunoaştere chimică RHM-6 (utilizate pentru detectarea de la distanţă a substanţelor toxice şi a contaminării radioactive), aparate pentru stabilirea unor ecrane de aerosoli sau aruncătoare de flăcări.

Manevrele declanşate marţi de Moscova au loc în contextul pregătirilor pentru trimiterea celui de-al 13-lea ‘convoi umanitar’ de către Rusia în Donbas (estul Ucrainei), unde aşa-numitul preşedinte ale autoproclamatei ‘republici populare’ Doneţk, Aleksandr Zaharcenko, a anunţat luni zi mobilizarea a circa 100.000 de persoane.

Mai mult, expertul militar ucrainean Dmitri Tâmciuk, fondatorul platformei ‘Rezistenţa informaţională’ şi parlamentar în Rada Supremă de la Kiev, afirmă că 10 tancuri şi 18 transportoare blindate au intrat marţi în Doneţk venind din Rusia, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

‘A fost stabilită sosirea unor trupe de blindate din Rusia – 10 tancuri, 18 transportoare şi vehicule de luptă ale infanteriei, câteva tunuri MT-12 şi mortiere de 120 mm, până la 10 camioane grele’, a precizat el.

Tâmciuk susţine că la Doneţk şi-au făcut apariţia soldaţi ruşi, dar care nu au aspect slav, după ce în zonă a avut loc ‘evacuarea forţată’ a populaţiei civile. În acelaşi timp, spune el, morgile din Doneţk au încetat să servească populaţia civilă, din cauza lipsei de spaţiu.Toate sunt aglomerate cu trupuri ale rebelilor, mai ales în urma luptelor din ultimele zile de la Debalţevo, important nod strategic ce leagă Doneţkul de Lugansk şi care se află încă sub controlul Kievului.