Rusia utilizează în Ucraina „primele prototipuri de arme puternice cu laser”, denumite „Zadira”, care „ard țintele”

Rusia foloseşte ”primele prototipuri de arme puternice cu laser în Ucraina”, numite ”Zadira”, care ”care ard ţintele”, a declarat vicepremierul rus Iuri Borisov, relatează Reuters, citată de News.ro.

Iuri Borisov, vicepremierul însărcinat cu dezvoltarea militară, a declarat la o conferinţă la Moscova că laserul Peresvet este deja desfăşurat pe scară largă şi ar putea orbi sateliţii de până la 1.500 km deasupra Pământului.

El a spus că există deja sisteme ruseşti mai puternice decât Peresvet care ar putea arde drone şi alte echipamente miltare. Borisov a precizat că a avut loc un test marţi, care a incendiat, susține el, o dronă la 5 km distanţă în cinci secunde.

”Dacă Peresvet are capacitatea de a orbi, atunci noua generaţie de arme cu laser distruge fizic ţinta – fiind o distrugere termică, acestea ard”, a declarat Borisov pentru televiziunea de stat rusă.

Întrebat dacă astfel de arme sunt folosite în Ucraina, Borisov a spus: ”Da. Primele prototipuri sunt deja folosite acolo.”

El a mărturisit că arma cu laser se numeşte ”Zadira”.

Nu există prea multe detalii despre arma Zadira, dar în 2017 presa rusă a precizat că gigantul nuclear de stat rus Rosatom a contribuit la dezvoltarea armei ca parte a unui program de creare a unor arme bazate pe noi principii fizice, cunoscute sub acronimul rus ONFP.

Preşedintele Vladimir Putin a dezvăluit în 2018 o serie de noi arme, inclusiv o nouă rachetă balistică intercontinentală, drone nucleare subacvatice, o armă supersonică şi o nouă armă laser.

Se cunosc puţine detalii despre noile arme laser. Putin a menţionat modelul de laser Peresvet, numit după călugărul ortodox războinic medieval Alexander Peresvet, care a pierit în luptă.

Remarcile lui Borisov indică faptul că Rusia a făcut progrese semnificative în privinţa armelor cu laser, un subiect de interes şi pentru alte puteri nucleare, precum Statele Unite şi China.

Folosirea laserelor cu scopul de a orbi sateliţii – sau chiar a-i arde – a fost cândva o poveste din domeniul ştiinţifico-fantastic, dar marile puteri precum Statele Unite, China şi Rusia lucrează de zile la variantele unor astfel de arme.

Pe lângă beneficiile pe care acest tip de arme le are într-un război convenţional, respectiv arderea dronelor, armele cu laser au şi un impact strategic, deoarece sateliţii sunt utilizaţi pentru a monitoriza rachetele balistice intercontinentale care poartă arme nucleare.

Borisov a mai spus că tocmai s-a întors din Sarov, un oraş închis din regiunea Nijni Novgorod, cunoscut odinioară drept Arzamas-16, centru de cercetare a armelor nucleare ruseşti.

El a mai menţionat că o nouă generaţie de arme laser care utilizează o bandă electromagnetică largă va înlocui în cele din urmă armele convenţionale.

”Aceasta nu este o idee exotică; ci este realitatea”, a conchis oficialul rus.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed