Rușii au primit dreptul să foreze în Marea Neagră românească

Autoritatea Competentă de Reglementare a Operaţiunilor Petroliere Offshore (ACROPO) a anunțat că rușii de la Lukoil pot fora în Marea Neagră românească. ”În conformitate cu prevederile Legii nr. 165/2016 privind siguranţa operaţiunilor petroliere offshore, cu modificările și completările ulterioare, în urmă evaluării documentației privind proiectul de săpare a sondei de explorare Trinity 1X, perimetrul EX-30 Trident, ACROPO a transmis către Lukoil Overseas Atash. B.V. acceptul său pentru începerea operațiunilor de foraj. Este primul proiect pe care l-am evaluat pe zona offshore de deep waters, o adevărată provocare pentru specialiștii ACROPO. Așteptăm cu interes următorul proiect”, se arată într-un mesaj al ACROPO.

 

Lukoil are un parteneriat cu compania de stat Romgaz în perimetrul Trident în Marea Neagră românească. La finele săptămânii trecute, Romgaz și Grup Servicii Petroliere au anunţat demararea operaţiunilor din cadrul proiectului Trinity – 1X, în perimetrul Trident. Resursa de gaze naturale este estimată la aproximativ 30 miliarde de metri cubi, iar cei doi parteneri, Lukoil şi Romgaz (care are o participaţie de 12,2% în proiect) vor opera sonda, cu ajutorul GSP şi al italienilor de la Saipem.

 

„Instalaţia de foraj semisubmersibilă Scarabeo 9 va opera, de acum înainte, în Perimetrul Trident, explorat de Lukoil şi Romgaz în co-participare, cu ajutorul GSP şi, de asemenea, al companiei Saipem, care asigură partea de operare, precum şi alte servicii. Este un mare succes din punctul meu de vedere şi sperăm să preceadă alte şi alte realizări importante în ceea ce priveşte explorarea în Marea Neagră. Resursa estimată ar ajunge la pes­te 30 miliarde mc. Această estimare vine după ce am efectuarea tuturor calculelor, iar aici vorbim de seismică, de interpretarea datelor, de forare, de toate celelalte”, a declarat Adrian Volintiru, directorul Romgaz.

 

Gabriel Comănescu, CEO Grup Servicii Petroliere SA, a spusă că aceasta este cea de-a doua sondă în Perimetrul 30, descoperit la prima campanie, din 2014, numai că acum se face cercetare pe un nou lead, cel de-al doilea. ”Aşadar, urmează tot o sondă de explorare, tot în Blocul 30. Dacă şi acest lead dovedeşte o rezervă, urmează faza doi de explorare pentru sondele de conturare, iar decizia pentru cea de-a doua fază se ia într-un termen de 6-12 luni. Costurile asociate etapei de foraj a sondei Trinity – 1X depăşesc 100 milioane de dolari. Scarabeo 9 pleacă astăzi spre poziţionare în mare şi în jurul datei de 4-5 noiembrie ar trebui să înceapă forajul. Durata fermă este 61 de zile, urmând o perioadă de testare. Dacă intră în strat şi este ceea ce caută, urmează perioada de testare de 30 de zile. Discutăm de 61 de zile până la 90 de zile”, a afirmat Comănescu. GSP este contractor general, în cadrul acestui proiect, rolul său fiind acela de management al sondei şi coordonarea tuturor contractelor: contractul de foraj, contractul de servicii, de logistică, permise.

 

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed