x


  • EUR
    4.8026
    USD
    4.4462
string(7) "general"

Rușinea Europei: UE le trimite românilor ca ajutoare produse de igienă

Suntem codaşii Europei la capitolul igienă. Uniunea Europeană a trimis în România pachete cu pastă de dinţi, săpun, şampon, gel de duş şi detergent, pe care primăriile trebuie să le distribuie sărmanilor. Folosim de 4 ori mai puţin săpun decât vesticii, iar statisticile spun că 4% din populaţia de la oraş nu s-a spălat niciodată pe dinţi.

Author: Cristina Popovici | Sursa: Money.ro | Publicat: 23.01.2020, 8:20

În Iaşi sunt aproape 1.000 de familii care vor primi pachete cu produse de igienă de bază de la Uniunea Europeană. Sunt persoane cu venituri foarte reduse pentru care pasta de dinţi, gelul de duş sau săpunul sunt, în cel mai bun caz, în coada listei de cumpărături.

Într-un an, un român folosește puţin peste un tub şi jumătate de pastă de dinţi, iar în practică, grija pentru igienă este departe de recomandările medicilor. Doar 60% din populaţie se spală pe dinţi de două ori pe zi, iar cifrele care se adaugă statisticilor pe această temă sunt îngrijorătoare.

„Un procent de 2% care utilizează aceeaşi perie de dinţi în familie sau nu cunosc utilizarea pastei de dinţi sau nu au realizat niciodată periajul dentar, în procent de 4%”, arată Norina Forna, decan la Stomatologie la UMF Iași.

România este pe primul loc în Europa la numărul de cazuri de TBC, dar bolile care ar putea fi prevenite cu o igienă corespunzătoare sunt numeroase.

„Ne gândim la hepatită, hepatită A, desigur, boală care se transmite pe cale digestivă. Esenţial e spălatul pe mâini cu apă şi săpun”, spune Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Iași.