RWA România se extinde: achiziționează baza de depozitare Chirnogeni, Constanța

În iunie 2022, RWA România a achiziționat, în zona de sud-est a țării, o bază de depozitare de cereale, cu tradiție în economia locală: Chirnogeni, Constanța. Pe această cale, RWA își atinge obiectivul strategic al acestui an, de a deschiderea un nou punct de depozitare a cerealelor, dar și prin organizarea unui nou hub logistic pentru distribuția de inputuri agricole în zonă

DE CE CHIRNOGENI?

Baza a devenit operațională în mai puțin de o lună de la achiziție, în plină campanie de recoltare, acționând ca punct de colectare rapidă de cereale pentru export. Timpul de așteptare pentru descărcare fiind de maxim o oră, mult sub cel din Portul Constanța unde se poate sta la coada și până la 3 zile.

„Există un ecart între timpul de preluare al mărfurilor din câmp și transportul lor în port. Preluarea o poți face în câteva ore, dar descăcarea poate dura și trei zile – atât se așteaptă în Portul Constanța. Prin deschiderea punctului de la Chrinogeni vrem să reducem pierderile transportatorilor, personalului din port și mai ales al fermierilor. Baza își propune să fie un buffer în drumul fermierilor către export” – a declarat Andreea Hanță, Chief Financial Officer RWA.

Chirnogeni și-a propus să colecteze toată marfa din proximitate, fiind poziționat într-un bazin agricol foarte bun și intrând într-un flux natural al transportului de marfă: de la recoltare, la export. Astfel RWA își propune să stabilească o bază fixă, permanentă, pentru a deservi fermierii din zonă.

„Silozul va deservi cu prioritate fermierii din zonă. Pe această cale ne asigurăm că fermierii noștri au o fundație trainică, pe care se pot baza la orice punct. Am investit în achiziția acestei locații și vom investi în dezvoltarea ei ca să fim un punct de reper pentru toată zona de sud-est. Prin crearea acestei baze fixe, fermierul nu mai pierde timp, suplimentul necontractat de marfă îl poate aduce oricând la noi.

Planul de dezvoltare strategic RWA

RWA România era prezentă deja în județul Constanța prin activitatea de vânzare de inputuri și achiziții de cereale încă din 2017. Compania având în zonă un portofoliu de 90 de fermieri parteneri, ce lucrează 50.000 ha și alături de care derulează afaceri de 5 mil. euro. Prin achiziția Chirnogeni, RWA își pune definitiv amprenta în zonă, stabilind un punct fix de deservire a portofoliului de clienți deja existent.

Achiziția face parte din planul strategic de dezvoltare RWA a unor puncte fixe în țară pentru colectarea cerealelor. Dar și pentru consolidarea unor hub-uri utilizate la distribuția rapidă de inputuri agricole în campaniile agricole tot mai dificile.

Alături de achiziția de cereale și comercializarea de inputuri, în portofoliul de servicii oferit de baza din Chirnogeni se mai află și păstrarea în custodie a cerealelor pentru a fi vândute ulterior către RWA sau către un terț, dar și procesarea și tratarea semințelor de cereale.

Despre noua bază RWA: Chirnogeni

Unul din beneficiile majore pentru fermierii din zonă, adus de noua investiție, este faptul că vor avea acces la un punct de preluare rapidă a cerealelor, în proximitatea fermelor. Descărcarea propriu-zisă durează câteva minute iar timpul de așteptare nu depășește o oră.

Situată în Chirnogeni, jud. Constanța, aceasta se întinde pe un teren intravilan de 10 ha. și cuprinde mai multe construcții: birouri, hale de depozitare cu diferite destinații (cereale, îngrășăminte și produse de protecția plantelor), precum și patru celule de siloz cu o capacitate totală de 6.000 de tone. Platformele betonate sunt folosite pentru depozitarea cerealelor în silo-bag.  

În următorii ani sunt preconizate investiții de aproximativ 4,5 mil. euro în modernizarea capacităților existente la Chirnogeni, precum și în extinderea acestui punct. Compania va demara anul viitor un proiect pentru creșterea capacității de depozitare cu încă patru celule de siloz, de câte 2.000 t fiecare.

Politica RWA vizibilă în achiziția de la Chirnogeni

RWA, ca parte din politica de brand, vizează să achiziționeze locații existente și ineficiente și să le aducă la potențialul lor maxim.

„Compania mamă, din Austria, este deținută de fermieri. Valorificarea potențialului existent face parte din cultura noastră organizațională. De multe ori preferăm să căutăm posibilități de achiziții pe care să le readucem la viață. La fel au fost abordate și investițiile din Căzănești, jud. Ialomița și Balaci, jud. Teleorman”, explică Andreea Hanță unul din principiile pe baza cărora sunt selectate obiectivele de achiziții.

Baza de la Chirnogeni era deja o potențială locație vizată de grup pentru expansiunea la nivel național. În mai puțin de o lună de la achiziție, în plină campanie de recoltare, noua bază RWA, a devenit funcțională servind fermierii din zonă.

„Achiziția a fost efectuată prin majorare de capital, ceea ce demonstrează atât puterea financiară a grupului din care facem parte, cât și hotărârea companiei de a investi pe termen lung în România”, a declarat Andreea Hanță, CFO al RWA Raiffesen Agro România SRL.

Cu o experiență de trading în toată Europa, RWA eficientizează și locațiile achiziționate prin investiții în utilaje noi și tehnologizare, prin fluidizarea și eficientizarea fluxurilor, dar și prin extinderea capacității de depozitare prin utilizarea de silobag-uri.

Ca și în cazul silozurilor de la Căzănești și Balaci, unde totul a fost eficientizat după preluare într-un timp foarte scurt, și la Chrinogeni se poate vedea utilizarea aceleași rețete. RWA retehnologizează locațiile, eficientizează procesele și fluxurile operaționale,

RWA în continuă expansiune

Achiziția de la Chirnogeni este doar un pas în procesul de extindere în țară a RWA România. Andreea Hanță consideră că sunt foarte multe posibilități de achiziție. Grupul anunță că în 2023 va face minim o achiziție similară cu cea de la Chirnogeni, Constanța.

„Chiar în momentul de față suntem în discuții pentru o altă achiziție importantă, ce se va finaliza, probabil, în prima jumătate a anului viitor, pentru o bază în partea de vest a țării. Mai sunt și alte tranzacții în analiză, pe care la vom valorifica pentru a ne extinde puterea financiară și know-how-ul”.

Despre RWA

Din 1999, RWA face parte dintr-o alianță strategică cu grupul german BayWa AG, ca urmare a căreia este parte integrantă a unui grup de servicii și comerț activ la nivel internațional.

RWA a făcut primii pași în România în 2015, prin baza de la Orțișoara, jud. Timiș, inițial închiriată. Achiziția ei a avut loc un an mai târziu. În 2018 au fost cumpărate bazele din Căzănești, jud. Ialomița și Balaci, jud. Teleorman. Activitatea este concentrată în principal în 12 județe, în zonele limitrofe bazelor de depozitare. În ultimii ani, afacerile RWA în România s-au dublat de la un an la altul.

RWA Raiffeisen Agro România are la bază o experienţă de peste o sută de ani a grupului internaţional din care face parte. Acesta s-a extins din Austria în Europa Centrală şi de Est, deschizând noi filiale şi construind parteneriate de încredere cu furnizori şi producători locali. RWA Group, deținut de fermieri austrieci, a raportat afaceri de 2,95 miliarde euro pentru anul 2021, iar grupul german, BayWa Ag, a raportat venituri de 19,8 miliarde euro în 2021, în creștere cu 20% față de anul precedent.


Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri