S-a anuțat SFÂRȘITUL petrecerii! Urmează măsuri de austeritate cum n-ați mai văzut

Pandemia de coronavirus a trimis peste un milion de oameni în şomaj tehnic, iar alte sute de mii de angajaţi din sectorul privat şi-au pierdut definitiv locurile de muncă. În acest context, Guvernul liberal încearcă să găsească măsuri de solidaritate socială.

 

Altfel spus, criza economică să fie suportată şi de bugetari, nu doar de privaţi. Problema e contextul politic: la finalul anului vor avea loc alegeri locale şi parlamentare, esenţiale pentru viitorul PNL.

 

Potrivit surselor Adevărul, mulţi lideri liberali se tem că orice tăiere salarială în sectorul bugetar va aduce mari prejudicii electorale pentru PNL, mai ales că, prin fuziunea cu PDL, partidul încă poartă pecetea austerităţii din epoca Băsescu-Boc. Prin urmare, premierul Ludovic Orban încearcă să-i sprijine şi pe antreprenorii afectaţi de criză, dar în acelaşi timp să se atingă cât mai puţin posibil de veniturile angajaţilor la stat, mulţi dintre ei votanţi de bază ai PNL.

 

Adevărul” vă prezintă pachetul de austeritate care va fi adoptat de Guvern săptămâna aceasta, cu scopul de a acoperi, cât de cât, gaura bugetară.

 

Şomaj tehnic pentru o parte dintre angajaţii la stat. Bugetarii vor munci doar jumătate de lună. Pentru cele 15 zile lucrate, vor primi salariul întreg, iar pentru celelalte 15 zile în care vor sta acasă vor primi 75% din salariul brut de încadrare. Măsura se va întinde doar pe timpul stării de urgenţă (lunile aprilie şi mai), urmând ca de la 1 iunie să se revină la normalitate.

 

Nu se va aplica pentru militari, poliţişti, medici, personalul medical şi profesori, care vor rămâne cu lefurile intacte. Aşadar, potrivit calculelor făcute la Guvern, doar 500.000 de bugetari vor intra, prin rotaţie, în şomaj tehnic, 700.000 de bugetari fiind exceptaţi de la austeritate.

 

Măsura va aduce o economie la buget între 1,2 şi 1,5 miliarde de lei. Iniţial, premierul Orban nu a vrut să se atingă deloc de lefurile bugetarilor, din raţiuni electorale. Sondajele PNL arată că aproape 60% din respondenţi resping tăierile salariale, chiar şi pe timp de pandemie. În discuţiile cu apropiaţii din partid, liderul PNL a motivat că banii câştigaţi de bugetari vor alimenta consumul, deci tot vor intra în circuitul economic. Până la urmă, premierul a cedat la presiunea reprezentanţilor din sectorul privat, care au criticat vehement faptul că întreaga povară fiscală generată de pandemie cade pe umerii lor.

 

”Trebuie să ne comportăm ca un guvern liberal, totuşi, chiar dacă sondajele arată că cei mai mulţi dintre micii antreprenori sunt mai degrabă votanţi USR-PLUS”, susţin surse din conducerea PNL pentru Adevărul.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed