Să dăm fotbalului o șansă. Și noi am fost pe Conte Verde

Toată suflarea fotbalului mondial se pregătește să aleagă între Messi și Erling Haaland. Dar înainte de Balonul de Aur, mai sunt câteva săptămâni până atunci, merită să zăbovim un pic pe eterna punte a suspinelor. Acea parte launtrică și evident ancestrală a fotbalului autohton.

A fi sau a nu fi… la Campionatul Mondial? Fie în 2026 sau în 2030. Sau chiar timp de patru ani neîntrerupți de glorie absolută, pe deplin cuvenită, neînțeleasă și mereu visată.

Recent, FIFA a decis că la ediția centenară a Cupei Mondiale din 2030, șase echipe se vor califica direct. Cele trei gazde, Spania, Portugalia și Maroc, dar și trei dintre participantele istorice ale primului Campionat Mondial – Uruguay, Argentina și Paraguay.

Și noi am fost pe Conte Verde
Deși prezentă la CM 1930, dar nechemată după 100 de ani, Chile a protestat prin vocea președintelui Gabriel Boric. Ar fi putut fi șapte norocoase. Sau chiar opt. Asta dacă ținem cont că România a fost prima înscrisă oficial la competiția organizată de Uruguay în secolul trecut. Altfel spus, “Și noi am fost pe Conte Verde” și nu oricum.

Gestul de celeritate diplomatică s-ar fi cuvenit a fi răsplătit. Cu atât mai mult cu cât întregul demers a fost o prioritate pentru Regele Carol, nimeni altul decât selecționerul echipei reprezentative. Nici nu ar mai fi trebuit ca România să-și anunțe intenția de a organiza turneul final din 2030 alături de Bulgaria, Grecia și Serbia. Caz în care participarea ar fi fost asigurată.

Miza Cupei Mondiale
Mult mai aproape de noi, indiferent cum am privi, va fi Cupa Mondială din 2026. Prima ediție cu 48 de echipe participante și 104 meciuri. Șansa României de a fi în America, din nou, este uriașă. Doar că nu va fi o prezență fără campanie de calificare, iar asta complică puțin lucrurile.

Din perspectiva FIFA situația e cât se poate de simplă în termenii business-ului sportiv: mai multe meciuri, mai mulți fani; mai mulți fani, mai mulți bani. În ultimii patru ani, având ca vârf CM 2022 din Qatar, veniturile FIFA au punctat uriașa sumă de 7,5 miliarde de dolari, potrivit sportspromedia.com. Cu 1 miliard peste recordul precedent, stabilit de asemena, ca urmare a includerii CM 2018, din Rusia.

Adevărata miză poate avea însă o anvergură mult mai mare. În 2034 ar putea urma Arabia Saudită. Altfel spus, un nou posibil episod de sportswashing, la opt ani distanță de secvența Rusia – Qatar. Până atunci însă, uitarea se va fi integrat discret în spirala tăcerii.

Hagio-Dream-Team
Multe naționale își vor fi îndeplinit visul, acela al participării la Cupa Mondială. Naționala României ar putea fi printre ele. Patru ani pe prima scenă a fotbalului mondial. După alți 28 ani de la ultima aventură și 32 de la visul american, CM din SUA, 1994. Trei decenii de când trăim un veritabil hagio-dream-team.

O perioadă bizară în care am învățat probabil că șansa este mai importanta decât efortul real. Irelevant oricum, atât timp cât mai important este să participi și nu să câștigi. Alea nu înseamnă nimic fără agon. Doar a fi prezent, fără să lupți cu adevărat? Nu aș paria deloc, pe asta.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed