x


  • EUR
    4.8387
    USD
    4.3203
string(5) "banci"

Salariu minim pentru angajații băncilor. Până la patru salarii compensatorii la concedieri

Bancherii reuniți în cadrul Consiliului Patronatelor Bancare (CPBR) au negociat cu sindicaliștii primul contract colectiv de muncă, după aproape 12 luni de discuții și negocieri. Ținta finală a acestui contract colectiv este îmbunătățirea serviciilor bancare oferite în agenții și sucursale.

Author: Cristina Popovici | Sursa: digi24.ro | Publicat: 13.12.2018, 19:09

Contractele de muncă vor include un salariu minim de 2.500 de lei pe ramură. ”Am mai avut în vedere stabilirea unui prag minim al salariilor compensatorii, astfel: intre 1-5 ani vechime- se acordă un salariu compensatoriu. Între 5-10 ani, două salarii compensatorii, între 10-15 ani vechime, iei trei salarii iar peste 15 ani vechime- 4 salarii. De asemenea, am mai reușit ca timpul de deschidere și închidere a unității bancare să fie contabilizată ca timp de lucru și intră în programul de lucru de 8 ore. Apoi, am mai reușit să determinăm partenerii să înțeleagă necesitatea pregătirii profesionale continue. Astfel, dacă un salariat identifică un curs de pregătire care poate aduce plusvaloare și companiei, atunci aceasta să contribuie cu jumătate din suma necesară susținerii cursului. Aceste drepturi vor fi modificate în timp și vor fi modificate în bine”, spune Constantin Paraschiv, președinte Federației Sindicatelor din Asigurări și Bănci, potrivit Hotnews.ro.

 

Mediul de lucru al angajaților din sectorul bancar a fost recent criticat inclusiv de guvernatorul BNR Mugur Isărescu. “Am constatat lipsa unei comunicări eficiente, lucruri neplăcute, chiar de la front office, de la funcționarul în relație directă cu consumatorul, mai prost plătit, asta am spus-o bancherilor de 10 ani în mod repetat. N-au avut grijă ca cel care este în relație directă cu consumatorul să fie mai bine plătit, (este – n.red.) supraîncărcat, insuficient educat”, spunea el.

 

Teoretic salariatul bancar este bine plătit. Oficiul Național de Statistică indică un salariu mediu net pe sector de 4.600 lei. In realitate aceasta este o valoare distorsionată de sumele mari plătite managementului superior al băncilor. Angajații care lucrează cu publicul iau doar rareori peste 2.000 de lei, dar noul CCM va schimba situația.