„Sâmbătă am avut pe masă trei oameni sub 45 de ani cu infarct“

„Inima este un organ extrem de complex, de aceea, de-a lungul vieţii, pot apărea foarte multe dereglări în funcţionarea ei. Din fericire, cardiologia a devenit o disciplină foarte tehnologizată din punct de vedere al tratamentului, oferind numeroase soluţii terapeutice ce îmbină terapia medicamentoasă cu terapia intervenţională sau chirurgicală“, afirmă dr. Iulian Călin, medic specialist cardiolog la Centrele de excelenţă Ares.

 

Stilul de viaţă ne îmbolnăveşte vasele de sânge

Ateroscleroza este o boală a vaselor de sânge – mai exact a arterelor, în special a celor de calibru mic, cum sunt arterele coronare, care măsoară câţiva milimetri, însă ea poate afecta orice arteră din organism, scrie adevarul.ro.

 

Ajungem să suferim de ateroscleroză din cauza stilului de viaţă. „Câţi dintre noi conştientizează faptul că are probleme cu greutatea sau, mai exact, că are un grad de obezitate? Acest fapt nu reprezintă doar o problemă estetică, ci vine la pachet cu un nivel mare al colesterolului şi al trigliceridelor, cu glicemii alterate sau cu o formă de diabet zaharat“, atrage atenţia medicul specialist cardiolog.

 

De asemenea, hipertensiunea arterială, tabagismul cronic şi lipsa mişcării sunt alţi factori de risc pe care tindem să-i neglijăm pentru că aceste afecţiuni sunt asimptomatice. „Dar cel mai grav factor de risc dintre toţi este reprezentat de diabetul zaharat care apare în special la pacienţii supraponderali, dar nu numai. El evoluează multă vreme în stadiul asimptomatic, de aceea, controlul periodic prin medicul de familie ar trebui să fie un lucru normal pentru toată populaţia. Toţi aceşti factori de risc, cumulaţi, pot duce la apariţia aterosclerozei, mai ales dacă există şi factorul genetic moştenit. „Adică, dacă în familie există cazuri de infarct sau AVC la rudele de sânge la vârstă mai mică de 60 ani“.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed