1. Verificaţi bine cât aveţi de plătit. În funcţie de dobânda şi structura creditului, ratele de rambursare pot fi fixe, variabile, crescătoare sau descrescătoare. Dacă împrumutul este, de exemplu, pe 20 de ani, verificaţi cât aveţi de achitat pentru fiecare lună. Cereţi de la bancă o situaţie desfăşurată cu fiecare rată pentru următoarele 24 de luni.

 

2. Informaţi-vă asupra comisioanelor. Acestea intră în calculul sumei pe care o aveţi de plătit. Aveţi grijă ca în situaţia prezentată de bancă să fie incluse şi comisioanele şi fiţi atent inclusiv la prevederile prin care banca îşi rezervă dreptul de a modifica, în acord cu obiectivele sale de business, cuantumul acestora. Este de preferat ca acest cuantum să fie trecut de la bun început în contract, pentru a nu avea surprize neplăcute ulterior.

 

3. Solicitaţi băncii sau brokerului de credit orice detaliu vă trece prin cap şi nu lăsaţi nimic nelămurit sau nediscutat, înainte de a semna creditul. Nu ar fi rău să vă consultaţi cu un jurist sau un avocat, atunci când aveţi forma finală a contractului.

 

4. Fiţi atent când vă alegeţi produsul bancar şi nu judecaţi exclusiv după mărimea dobânzii. De multe ori, ofertele atractive ascund alte vicii, cum ar fi „slăbiciunea” băncii de a face faţă operaţiunilor pe care le derulează în piaţă. În asemenea cazuri, e posibil ca pe durata rambursării să vi se ceară, sub diverse pretexte, sume mai mari decât cele stabilite prin contract. Trebuie ca orice sumă să fie stabilită dinainte, prin contract.

 

5. Citiţi bine tot ce scrie în contract. E posibil ca pe parcursul rambursării, banca să modifice dobânda, respectiv rata, în funcţie de evoluţiile pieţei sau ale cursului valutar. Înainte de a semna contractul, informaţi-vă foarte bine asupra tuturor aspectelor şi solicitaţi precizări suplimentare.

 

6. Cereţi opinia unui expert imobiliar la creditul ipotecar. Nu vreţi să treceţi ca garanţie un imobil care depăşeşte cu mult valoarea împrumutului, ori să mergeţi pe evaluări greşite, în urma cărora puteţi plăti mai mult decât se practică pe piaţă.

 

7. Verificaţi-vă propria putere de accesare a unui credit. Trebuie să luaţi în calcul stabilitatea locului de muncă sau a afacerii în care sunteţi implicat, şansele de a avea în viitor noi oportunităţi de câştig, disponibilitatea de a cheltui mai puţin. Pe diverse website-uri, inclusiv ale băncilor, există o mulţime de aplicaţii prin care puteţi simula obţinerea unui credit, pentru a aprecia şansele de a suporta costul pe termen lung.