Sârbu: Evaziunea în domeniul panificaţiei a atins procente incredibile

”Cred că evaziunea în domeniul panificaţiei a atins procente aproape incredibile, de 70-75%. Va trebui să găsim o soluţie în acest sens. Este una din temele care au fost discutate şi la Consiliul de miniştrii care a avut loc la Bruxelles”, a declarat ministrul, la finalul dezbaterii cu tema ”Viitorul industriei alimentare româneşti în contextul crizei economice actuale”, organizată de Federaţia Sindicală din Industria Alimentară la hotelul Scoica, din staţiunea Jupiter.

Participanţii la dezbatere au discutat şi despre etichetarea pâinii, despre care spun că ar fi soluţia împotriva evaziunii. Sârbu a precizat că, la un moment dat, a existat o iniţiativă legislativă care să reglementeze acest domeniu, dar că lucrurile sunt în impas.

„A fost o lege a pâinii, care s-a blocat undeva în Parlament. Am promis că voi afla traseul acesteia şi unde s-a blocat pentru a putea relua demersurile. Îmi amintesc că atunci când eram la Comisia de agricultură de la Senat am vizat-o şi sigur de Comisia de agricultură a trecut. Că s-a oprit la Senat sau Cameră rămâne de văzut”, a mai spus ministrul.
 
O parte dintre participanţii la dezbatere s-au declarat nemulţumiţi că pentru programul ”Lapte şi corn” se apelează la produse din import. 

Un alt subiect dezbătut la eveniment a fost seceta care a cuprins Dobrogea. ”Seceta în Dobrogea este mai pronunţată şi am rămas surprins. La nivel de ţară lucrurile s-au echilibrat. A mai rămas zone cu probleme, precum Dobrogea, Galaţi, Vrancea. Nu am primit nici o solicitare privind declararea judeţului calamitat, dar poate să fie în minister”, a spus Sârbu.

Ministrul a mai declarat că a primit o solicitare de la CJ Constanţa, care vrea să preia patrimoniu SNIF. ”Am primit însă o altă solicitare din partea Consiliul Judeţean Constanţa şi trebuie să analizăm cum o putem finaliza. Preşedintele CJC ne-a solicitat ca patrimoniul şi activele care au aparţinut SNIF-ului (care acum este în faliment) să fie trecute la CJ, care are şi o regie a apelor. Prin această solicitare, instituţia s-a obligat să le pună în funcţiune. În contextul descentralizării, acest lucru s-ar putea realiza. Eu cred că acest lucru se poate rezolva. Am avut o discuţie cu preşedintele ADS să verifice, să facă un inventar, să vedem despre ce este vorba şi să se realizeze o hotărâre de guvern pentru transfer”, a precizat Sârbu.

Printre alte teme ale dezbaterii s-a numărat şi propunerea unui departament al industriei alimentare. Acesta este prevăzut în minister, prin noua organigramă.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed