Satul din România care aproape a devenit cea mai mare bază militară NATO din Europa

Baza militară de la Kogălniceanu se transformă în cea mai mare bază NATO din Europa, depășind chiar și baza Ramstein din Germania, conform unui reportaj realizat de BBC.

Rolul acestei baze în apărarea Flancului Estic al NATO a crescut exponențial după invazia Rusiei în Ucraina.

Baza MK va găzdui în curând o escadrilă de F-16, achiziționate recent de România din Norvegia, și drone MQ-9 Reaper. De asemenea, aici va fi construit un oraș militar unde se vor roti trupele NATO, forțele aeriene și personalul naval din 32 de țări.

Situată la doar 20 km de coasta Mării Negre și la 300 km de Odesa, baza este într-o poziție strategică esențială.

Cum arată viața cotidiană în Baza militară de la Kogălniceanu

Viața cotidiană la baza MK, în ciuda importanței sale strategice, este în mare parte calmă. În complexul britanic de pe baza MK, pilotul RAF Lt. Charlie Tagg monitorizează războiul din Ucraina pe ecranele radar.

Baza găzduiește în prezent 1.840 de personal american, care beneficiază de sprijinul logistic oferit de American Army Support – Black Sea, sub coordonarea lui Scott Delay.

În ciuda evitării întâlnirilor inutile cu rușii, au fost raportate două incidente notabile peste Marea Neagră.

În septembrie 2022, un pilot rus a înțeles greșit o comandă și nu a reușit să doboare un avion britanic de colectare a informațiilor. În martie 2023, o dronă americană MQ-9 Reaper a fost doborâtă deliberat de un avion rusesc SU-27 „Flanker” deasupra apelor internaționale.

Invazia Ucrainei de către Rusia a schimbat zona de operațiuni a avioanelor de vânătoare NATO.

Acestea se mențin acum în zona de 12 mile marine deasupra apelor teritoriale românești și bulgare pentru a evita escaladările cu forțele ruse. Baza militară de la Kogălniceanu a devenit astfel un pilon esențial în asigurarea securității pentru țările NATO din regiune.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed