x


  • EUR
    4.8595
    USD
    4.1198
string(16) "instant-articles"

Scade vârsta de pensionare în România. Noile măsuri se aplică de mâine

Noi reguli în ceea ce privește vârsta de pensionare a angajaților din România intră în vigoare începând de mâine. Astfel, persoanele care au lucrat în condiţii deosebite de muncă pot să iasă la pensie mai devreme.

Autor: Cristina Popovici | Sursa: Digi24.ro | Publicat: 16.11.2019, 14:18

Noua lege amendează dispoziţii ale Legii 263/2010 şi prevede acordarea unei perioade suplimentare la vechimea în muncă, de patru luni, pentru fiecare an lucrat în condiţii deosebite de muncă, reducerea vârstei standard de pensionare începând cu primul an de stagiu de cotizare realizat în aceste condiţii.

 

Potrivit actului normativ, pentru perioadele ulterioare datei de 1 aprilie 2001 care reprezintă, conform legii, stagiu de cotizare realizat în condiţii deosebite sau în condiţii speciale se acordă perioade suplimentare la vechimea în muncă, care constituie stagii de cotizare în condiţii normale şi anume patru luni pentru fiecare an lucrat în condiţii deosebite de muncă, faţă de trei luni cât se prevede în prezent.

 

Prin aceste modificări s-a dorit o rezolvare a problematicii actuale privind condiţiile grele, deosebite de muncă. Munca desfăşurată în astfel de condiţii impune şi obligă la un efort sporit şi un grad de pericol profesional suplimentar, au explicat iniţiatorii, aceştia menţionând salariaţii din Complexul Energetic Oltenia.

 

Citește mai multe: Digi24.ro.