Scandal diplomatic iscat de fotbalistul turc, Demiral. Decizia lui Erdoğan

Scandal diplomatic

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, a decis să anuleze o vizită oficială în Azerbaidjan. Acesta va fi la Berlin, mâine, pentru a-l susține pe fundașul Merih Demiral în meciul cu Olanda. Demiral a iscat un scandal după ce a celebrat un gol cu salutul folosit de o organizație extremistă.

Cu salutul „lupilor gri”, specific organizației de extremă dreapta Ülkücü, fundașul turc Merih Demiral a stârnit un scandal diplomatic pe axa Berlin – Ankara. UEFA n-a trecut cu vederea gestul și l-a suspendat pe apărător pentru două meciuri. Ar mai putea evolua doar într-o eventuală finală, scrie gsp.ro.

Demiral a apelat la amintitul gest în meciul din „optimi” cu Austria (2-1), când a celebrat al doilea gol înscris și ulterior a susținut că „modul în care am sărbătorit are de-a face cu identitatea mea turcească. Am văzut oameni pe stadion făcând acest gest”.

Criticat de ministrul de interne al Germaniei, Nancy Faeser, „simbolul extremiştilor de dreapta nu are ce căuta pe stadioanele noastre”, fundașul a fost anchetat de UEFA și suspendat.

Susținătorii mișcării extremiste de dreapta „Ülkücü”, care este monitorizată de Oficiul Federal pentru Protecția Constituției din Germania, sunt cunoscuți drept „lupii gri”.

Potrivit amintitei instituții, „lupii gri” susțin așa-numitul imperiu „Turan”. Acesta include toate regiunile din lume în care trăiesc etnici turci și se întinde din Balcani până în China.

În Turcia, partidul ultranaționalist MHP este reprezentantul său politic și aliatul AKP islamic conservator al președintelui Recep Tayyip Erdogan. În Austria, semnul „lupilor gri” este interzis din martie 2019. Despre o eventuală interdicție se discută și în Germania, de ani de zile.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed