x


  • EUR
    4.8567
    USD
    4.0900
string(16) "instant-articles"

Scenariul BNR: reducerea dobânzilor fără destabilizarea cursului valutar

Cristian Popa, membru al CA al BNR că Banca Centrală cântărește cu mare atenție orice decizie de reducere a dobânzii.

Autor: Mihai Voican | Sursa: Money.ro | Publicat: 02.07.2020, 16:23

Unul dintre membrii Consiliului de Administrație al BNR, Cristian Popa, susține că Banca Centrală cântărește cu mare atenție orice decizie de reducere a dobânzii, dată fiind legătură strânsă dintre dobândă și deprecierea cursului.

 

”Banca Națională a României acționează pentru asigurarea stabilității prețurilor și a stabilității financiare, iar cursul valutar este perceput de către români ca un indicator de stabilitate financiară, de aici, atenția specială pe care i-o acordăm. În opinia mea, scenariul de bază la care ne uităm este reducerea graduală, treptată, a dobânzilor, fără a destabiliza cursul. De regulă, o reducere a dobânzii este urmată aproape imediat de o depreciere a monedei, alte state, în care euro este mai puțin folosit, nu au probleme în a-și deprecia moneda, la noi însă chiar și o depreciere de 1 ban constituie „breaking news”, astfel că banca centrală este nevoită să cântărească cu mare atenție orice decizie de reducere a dobânzii”, a spus Popa în cadrul celei de-a treia ediții a dezbaterilor ”Pulsul Pieței Financiare” organizate de Asociația pentru Relații cu Investitorii la Bursă din România.

Importantă este, în opinia oficialului BNR, și economisirea internă, în moneda locală, nu vrem să o descurajăm, economia reală dar și Guvernul își bazează finanţarea pe depozitele bancare constituite de populaţie şi companii. ”Cântărim bine orice decizie luam, nu vrem sa luam decizii pripite, de aici și gradualitatea măsurilor. Cu toate acestea, și fără implicații negative asupra cursului sau economisirii, Consiliul de Administrație al BNR a hotărât reducerea în două rânduri a dobânzilor, scăzând rata dobânzii de politică monetară de la 2.5% la 1.75% și îngustând coridorul, pe cale de consecință rata ROBOR a coborât de la 2.8% la 1.9%, deci costul de finanțare pentru economia reală s-a redus destul de consistent”, a mai afirmat Popa.

 

La rândul său, Daniela Șerban, președinte și Co-fondator ARIR, a spus că ”pentru a păstra încrederea investitorilor și a încuraja investițiile inclusiv în piața de capital este importantă păstrarea echilibrelor macroeconomice”. ”Cele trei mari agenții se uită la România atent, cu probabilitate de a reduce rating-ul, ceea ce ar însemna că o parte dintre investitori nu vor mai putea investi în datorii suverane românești. Totul va depinde de planurile fiscale de viitor și temperarea cheltuielilor de pensii și salarii. Orientarea programului de guvernare lansat recent către investiții va permite relansarea economică. Este important să punem accent pe stimularea și dezvoltarea capitalului și a competitivității companiilor românești și pe investiții în domenii-cheie de infrastructură”, a spus Daniela Șerban.