SCUMPIRE spectaculoasă a cărnii de porc din România

Creștere vertiginoasă a prețului porcilor în viu și a carcaselor de porc, ajungând de la 380 lei/100 kg, preț înregistrat la sfârșitul lunii februarie a acestui an, la 680 de lei/100 kg în săptămâna 27 mai – 2 iunie, potrivit datelor publicate de Comisia pentru Evaluarea Carcaselor. În comparație cu aceeași săptămână a anului trecut, prețul în viu este mai mare cu 23,29%, scrie site-ul lantulalimentar.ro

Prețul nu este însă mai mare decât cel înregistrat în același interval de timp din anul 2017, diferența fiind însă mică, de aprox. 15 lei, dar atunci creșterea a fost lentă și nu a pornit de la un nivel minim, cât a fost în februarie 2019.

Prețurile au crescut, proporțional, și la carcasa de porc, adică la ieșirea din abator, spre rețelele comerciale, depășindu-le pe cele practicate în anii anteriori. Pentru clasa S și E ( clasificarea este făcută în funcție de procentul de carne macră ), prețul a fost 883,46 lei/100 kg, respectiv 884,01 lei/100 kg, fiind mai mare cu 20,25%, respectiv 25,22% față de aceeași perioadă din 2018.

Prețul în euro al carcasei clasa E ( între 55 – 59% carne macră ) a fost în săptămâna 27 mai – 3 iunie mai mare decât decât prețul din Spania, Polonia, Germania și Franța, depășind și media europeană. Dacă în România a fost de 185,90 euro/100 kg, în Franța a fost 158 euro, în Germania 184,91 euro, în Spania 174,50 euro și în Polonia 177,98 euro.

În clasamentul european, România se află pe locul cinci, după Cipru, Bulgaria, Letonia, Grecia și Portugalia, lipsind însă date despre prețul din Danemarca, Irlanda, Italia, Luxemburg și Malta.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed