Se așteaptă o nouă prăbușire a monedei naționale

Ministerul Finanţelor se află în plină efervescenţă a operaţiunilor cu titluri de stat. Leul s-a apreciat pe termen scurt acum, graţie succesului emisiunilor statului, iar dobânzile pe interbanncar la trei şi şase luni au stagnat. Însă, din septembrie, lucrurile se vor schimba, zic analiştii. Lichiditatea va dispărea şi vom înfrunta o devalorizare a monedei naţionale şi o creştere a dobânzilor. În contextul în care investitorii străini sunt interesaţi de titlurile româneşti, iar dobânzile la titlurile pe 10 ani sunt în scădere, sfârşitul de iunie ar fi un moment bun pentru o nouă emisiune pe pieţele externe mai ales că Finanţele au obţinut o extensie a sumelor cu care se pot împrumuta la extern de 5,25 miliarde de euro.

 

Ca să menţină rata dobânzii ROBOR în jur de 3% şi să sterilizeze lichiditatea din piaţă, banca centrală a atras marţi, 18 iunie, depozite de trei miliarde de lei de la bănci. Operaţiunea vine în contextul în care pe data de 24 iunie 2019, statul român trebuie să lichideze cea mai mare obligaţiune de stat ajunsă la scadenţă anul acesta, de 8,8 miliarde de lei, iar acţiunile de cumpărare de titluri de stat ale statului român sunt din ce în ce mai active şi la costuri tot mai mici, cel puţin cele pe termen lung. Motiv pentru care nu este exclus să avem şi o emisiune externă în această perioadă. Condiţiile favorabile din piaţa internă şi internaţională ar recomanda acest lucru. După cum spun unii dealeri, BNR încearcă păstrarea dobânzilor de 3,3% – 3,5% pe interbancar, cel puţin până în luna septembrie când este de aşteptat ca lichiditatea din piaţă să scadă.

 

Piaţa titlurilor de stat a devenit efervescentă în ultima perioadă. Numai săptămâna trecută, Ministerul de Finanţe s-a împrumutat de la bănci cu circa 2,2 miliarde lei, în trei emisiuni de titluri de stat cu dobânzi cuprinse între 3,6% şi 5%, şi a programat pentru acestă săptămână alte două emisiuni cu o valoare totală de peste 900 milioane lei.

 

„Piaţa titlurilor de stat din Romania a încorporat evoluţiile macro-financiare globale şi europene şi ştirile interne. Se evidenţiază continuarea procesului de scădere a ratei de dobândă pe scadenţa 10 ani (în convergenţă cu evoluţiile din SUA şi Germania) şi creşterea ratelor de dobândă pe scadenţele până la trei ani (influenţată şi de nivelul ridicat al inflaţiei şi deficitelor gemene)”, spune Adrian Rădulescu, director Analiză Macroeconomică Banca Transilvania.

 

Articolul integral pe ECONOMICA.NET

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed