x


  • EUR
    4.8026
    USD
    4.4462
string(7) "energie"

Se ieftinesc gazele naturale? Semnele sunt tot mai evidente

Pe piața gazelor naturale se fac tranzacții la prețuri foarte apropiate de cel reglementat, iar cotațiile sunt în scădere.

Author: Mihai Voican | Sursa: ECONOMICA.NET | Publicat: 14.02.2020, 8:16

Pe piețele la termen au apărut raportări despre tranzacții cu gaze făcute la prețuri de 68-70 de lei/MWh, ceea ce arată posibilitatea unei ieftiniri a gazelor chiar și pentru consumatorii casnici, în condițiile în care de la 1 iulie piața va fi liberă.

 

În data de 11 februarie, pe una dintre platformele de piețe centralizate ale OPCOM (PCGN-LE), s-a perfectat o tranzacție cu gaze, cu livrare în al doilea trimestru al anului, la prețul de 70 de lei/MWh, deci cu doar doi lei peste prețul reglementat cu care producătorii din România sunt încă forțați să vândă furnizorilor gaze pentru consumul populației. Cantitatea este relativ mica, de doar 250 MWh/zi, cu livrare în toară perioada aprilie-iunie și a fost consemnată o singură tranzacție, dar este un semnal de preț. Nu știm dacă gazele vândute sunt din producție internă sau din import, pentru că există și această posibilitate: se poate face profit în condițiile în care, la Central European Gas Hub, de referință pentru piața noastră, cotația forward pentru trimestrul doi 2020 este, în medie de 10,36 euro. Adică sub 50 de lei MWh, deci mult sub cei 68 de lei reglementați de la noi. Ceea ce, socotind și costurile de transport și rezervare de capacitate, ar putea conduce la un business cu un profit doar din cumpărarea gazelor de la hubul austriac și revânzarea lor pe piața românească.

 

Mai mult, tranzacțiile din ultima vreme cu livrare luna viitoare (martie) indică și ele același trend de scădere. În aceeași zi, 11 februarie, pe platforma gas forward a Bursei Române de Mărfuri, s-au vândut aproape 18.000 MWh de gaze, cu livrare în martie, la prețul mediu de 68,25 lei/MWh (două tranzacții). Cantitatea, la fel, este mică, dar indică și ea tendința de scădere: pe aceeași platformă, cei 163.000 MWh tranzacționați în ianuarie cu livrare în februarie (două tranzacții), au au avut un preț mediu de 75,8 lei/MWh.

Articolul integral pe ECONOMICA.NET