Se inaugurează GAZODUCTUL care ne-ar putea aduce gaz din zona caspică

0

O conductă de gaz între Grecia și Bulgaria, amânată de mult timp și menită să ajute Sofia să își reducă dependența de gazul rusesc, a fost finalizată și poate începe operațiunile comerciale în această lună, a declarat miercuri ministrul grec al energiei, potrivit Reuters.

Interconectorul Grecia-Bulgaria (IGB), care s-a lovit de mai multe obstacole administrative în ultimii ani, este important pentru securitatea energetică a Bulgariei, căreia i s-a tăiat accesul la gazul rusesc pentru că a refuzat să plătească în ruble după ce Rusia a invadat Ucraina.

Conducta în valoare de 220 de milioane de euro (226 de milioane de dolari) va transporta gazele din orașul Komotini, din nordul Greciei, până la Stara Zagora, în Bulgaria, și va fi conectată la o altă conductă care transportă gaze azere.

În cadrul unei conferințe la Atena, ministrul grec al Energiei, Kostas Skrekas, a declarat că lucrările de construcție au fost finalizate și că se va deplasa vineri la Komotini împreună cu premierul Kyriakos Mitsotakis pentru inaugurarea proiectului.

„Poate fi operațional până la sfârșitul acestei luni”, a spus Skrekas. „Acest lucru va asigura cu siguranță multă securitate și mult gaz pentru Bulgaria”.

Premierul Nicolae Ciucă va efectua joi, de asemenea, o vizită de lucru în Republica Elenă, cu prilejul operaţionalizării interconectorului de gaze Grecia – Bulgaria.

Bulgaria a folosit un terminal de gaze naturale lichefiate în largul Atenei pentru a-și acoperi o parte din necesarul de gaze și a intensificat, de asemenea, discuțiile cu Azerbaidjanul pentru a crește livrările de gaze.

Gazoductul, cu o lungime de 180 de kilometri, a fost construit de o societate mixtă formată din compania energetică bulgară de stat BEH, compania elenă de gaze DEPA și compania italiană Edison (EDNn.MI).

Oficialii români și-au exprimat de-a lungul timpului dorința ca acest proiect, întârziat foarte mult, să poată fi finalizat, pentru că el ne-ar putea aduce o diversificare a surselor de gaze. În acest sens, ministrul român al energiei, Virgil Popescu, a avut discuții cu oficiali din Azerbaidjan, unul dintre marii producători de gaze din zona caspică.

Gazul din Azerbaidjan este una dintre posibilele soluții pentru noi, sperăm să ajungem la un acord cu guvernul azer. Dacă este posibil, dorim să importăm tot volumul necesar de gaze din Azerbaidjan. Suntem în negocieri și, când vom termina, vom anunța. Dar suntem pe drumul cel bun”, a spus Virgil Popescu recent, într-un interviu chiar pentru presa azeră.

Ministrul a vorbit despre diferitele modalități de a obține acces la gazul azer.

„Acum doi ani, ne gândeam că nu avem nicio șansă să avem alte surse de aprovizionare cu energie în afară de Rusia și am dezvoltat Proiectul fluxului invers pe Coridorul Transbalcanic, care a fost construit pentru furnizarea de gaz din Rusia, Ucraina, România, Bulgaria și Turcia. Anul trecut am finalizat modificările de flux invers și acum avem un coridor care poate aduce și scoate din România gaz din Turcia, Bulgaria, Ucraina.

Din Turcia putem aduce gaz, din Azerbaidjan, și din terminalele de gaz natural lichefiat (GNL). Deci, avem un coridor inter-balcanic. Coridorul Vertical, care trebuia să fie terminat în urmă cu șase ani, este de așteptat să fie finalizat în această vară. Interconectorul Grecia-Bulgaria (IGB), care ar trebui să fie finalizat în iulie, va oferi acces României la Conducta Trans-Anatoliană de Gaze Naturale (TANAP), Conducta Trans Adriatică (TAP). Conducta BRUA (Bulgaria, România, Ungaria și Austria) este un alt coridor care poate aduce gaze din Coridorul sudic de gaz, Coridorul Vertical către România, Moldova și restul Europei”, a adăugat Popescu.